兔兔今日10點生左4隻bb..佢生之後巳經幫bb抆毛起窩..
而佢生完之後仲係度抓地.好似差少少就找到bb咁..
但我睇過佢地冇事。
但係由今朝到而家兔兔都末喂奶比bb,我試過用手吱佢乳頭位置係冇奶出咖!
但我巳經係佢生完bb之後比左a草,蕃薯葉同5粒黃豆佢好似都係冇效果..
網上既文章話,要兔媽媽感覺到漲奶先會喂bb..
我好怕佢冇奶bb會餓死!
其實我本身巳經買左兔奶黎看門口...準備萬一媽媽唔肯喂就用人手喂..
但係我有個養兔仔既朋友以前養既兔兔生左bb之後難產死左..佢用人手喂養既方法喂養兔bb
但係d bb每次只食到大約0.5cc既兔代乳.6隻都係咁..之後支持左2日兔bb就走左‧
而我之前問過all i love it ..就當bb係30-50克.每隻一日總共要飲10cc.每天喂4次既話每次bb都要飲2.5cc得
我唔想自己用人手喂左之後,bb又出現唔食奶既情況發生..況且兔媽媽都有起窩等行為...
其實我係咪應該睇定d先?我可以點樣做啊?

all_loving_it 2012-8-5 08:59:57 PM
兔媽媽如果會拔毛做巢你5洗太擔心, 佢應該係有母性, 亦未必5會去餵奶

兔兔一般會係清晨同夜晚既時候餵奶

你朋友係用咩方式黎餵奶?  餵奶之餘, 佢有無做足其它需要做既野?

如果無做足或餵奶既方式5正確, 兔BB係會拒絕餵食

我而家有10只BB係人手餵奶, 我朋友5只賓尼bb都5大願意食奶, 我係用棉簽續少續少黎將代乳濕落滴落佢個咀仔等佢食奶

如果兔兔無母乳, 你可以比A草, 幼兔糧同3克既益母草, 但5好再比豆類佢食啦
maymay321 2012-8-5 09:23:56 PM
唔該晒你先!咁我準備多d t草同a草比媽媽,,益母草姐係咩野呢?
我可唔可以比益生菌媽媽飲?佢平時有飲開‧
兔媽今朝10點生bb咖.如果而家都末有奶飲bb會唔會支持唔到咖?
定係我應該等到聽朝睇下兔媽同兔bb既情況呢?
我朋友係用針筒喂bb咖.佢話佢有起窩比bb但係bb個窩既溫度係25-26度到唔知同bb既死亡有冇關..
而家兔媽同bb既籠內溫度計顯示係20度...係咪ok?
我買左針筒,眼藥水樽同小動物奶樽.佢話係for小貓同兔仔,但係我發現個奶嘴口實在太大..應該只係適合成兔用‧
同埋呢棉簽係咪即係bb仔用個d棉花棒?
一隻兔兔平均要喂幾耐到咖?
因為如果我一次過開晒4隻兔b既分量我怕當第1隻bb飲完..之後既bb飲會唔會凍晒..!
(我個隻兔代乳係獨立package,一包2g 加10cc水‧牌係marukan)
煩到你真係唔好意思!!多謝你不厭其煩咁答左我咁多問題!
你好叻阿!1次過照顧10隻兔bb..我而家照顧緊4隻巳經壓力好大,,
我好驚照顧得bb唔好會出事
all_loving_it 2012-8-5 10:13:20 PM
maymay321 發表於 2012-8-5 09:23 PM
唔該晒你先!咁我準備多d t草同a草比媽媽,,益母草姐係咩野呢?
我可唔可以比益生菌媽媽飲?佢平時有飲開‧
兔 ...

益母草屬草藥一種, 草藥店有得賣, 有時會有新鮮既, 無新鮮就可以買干, 益生菌可以比媽媽飲

你去觀察下BB係點, 因為我無親眼見到, 根本都5知咩情況, 要靠你仔細去觀察

你今晚隔兩個鐘好去睇1次, 5可以就敢等聽朝

照顧兔BB每1個細節係要非常留意, 5可以掉以輕心, 我5知你朋友係點照顧佢既BB會敢樣, 餵奶定時亦係好緊要, 1日要分4次餵, 就算到餵奶時間撞岩你訓覺時段, 你都要起身餵同做護理, 如果你係要返工, 你都要請假去照顧, 但你跟足我比你既方法做啦

其實我比你既帖所有野已經寫得好清楚, 要注意咩, 你其實有無去睇呢?

20度係可以

係用棉花棒就可以, 餵幾耐我無計時間, 不過, 一定5會好快囉

你5好一次過開晒4只兔BB既份量, 每次開0.5只BB要食既份量, 因為用依個方法餵係要一定時間, 以防代乳溫度變冷, 所以1只BB食完一半份量, 再開另一半黎繼續餵
all_loving_it 2012-8-6 04:28:57 PM
兔媽媽同bb們今日點樣?

係咪一切安好?

快速發帖