我養左隻兔仔2年幾~
上個月我的bb出左世,家人話兔兔d毛周圍飛影響bb
仲叫我將兔兔比人領養
係呢點上面我係絕不退讓,我一直當兔兔係我自己既bb , 總使我已生左bb
得都覺嵇兔係大b, 仔仔係細bb, 2個都鍚
不過自己要返工,得媽咪湊b,打理兔兔同照顧長期病患爸爸
我擔心佢攪唔掂. 又要同兔兔梳毛,唔係周圍飛

我想問下出去幫兔兔剪毛毛可否減低毛毛周圍飛呢?
我想留住兔兔, 2年幾我1直當佢家人
連我爸爸都好鍚佢~! 希望可以解決到毛毛既問題
siutung 2012-8-23 09:41:32 PM
其實你可以番工前同佢梳一次
番到去又梳一次
all_loving_it 2012-8-23 11:34:30 PM
既然你阿媽而家要湊bb, 敢咪由你去打理兔兔囉, 如果係有心, 就算要返工一樣都可以打理好兔兔, 無咩困難, 只要你願意同有心就可以

你可以每日返工前同放工後同兔兔梳毛, 就算係換毛時期都無咩大問題, 你同兔兔梳毛既時候吾好有bb在場就可以

而兔兔既日常打理換籠清潔用品同餵食, 相信每日抽少少時間係絕對可以做到

我自己都要返工, 依到都有好多兔友亦有份工, 有bb一樣係可以安排到親身去照顧兔兔
all_loving_it 2012-8-23 11:35:13 PM
siutung 發表於 2012-8-23 09:41 PM
其實你可以番工前同佢梳一次
番到去又梳一次

無錯, 只要願意去做絕對無問題
wyman 2012-8-24 12:00:37 AM
時間分配一下就可以,我爺爺以前一個人養8隻兔兔都可以由我BB仔時帶大我喇
BB滿月後可以慢慢比兔兔同佢溝通.消潔方面用有消毒殺菌(漂白水不可用)作用既野去拖地就可以
仲有BB敏感基本上同兔兔無關係(如家人反對可解釋比佢知)因初生BB不論接觸任何物件也會產生敏感問題.

siutung 2012-8-24 12:00:52 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-23 11:35 PM
無錯, 只要願意去做絕對無問題

唔想又多左一隻兔兔比人遺棄
syt174698 2012-8-24 12:21:07 AM
既然選擇養動物,就要對自己同小動物有承諾,直至佢哋終老,雖然佢哋係動物,但亦有感情同思想,你忍心將自己仔女獨自面對陌生環境,佢哋會適應嗎?就正如好似我哋返新工一樣,要面對一段時間先至適應,試用期都要三個月啦,更何況動物無心理準備下遇上突變,隨時引發生病既可能,相信樓主你都係愛錫動物既人,唔好因為某種原因就將動物遺棄,佢哋有血有肉,佢哋既世界只有你,呢度好多兔友都要返工,打理兔兔唔係用好多時間,樓主請三思.
all_loving_it 2012-8-24 12:40:13 AM
siutung 發表於 2012-8-24 12:00 AM
唔想又多左一隻兔兔比人遺棄

樓主話佢當兔兔係仔女, 既然佢真係有敢既心態, 就吾會棄養兔兔

因為無人會將自己既仔女, 因為敢少既問題而放棄兒女, 除非係佢心入面并非將兔兔當為屋企人

我相信如果係有心, 小小問題無可能解決吾到

siutung 2012-8-24 12:45:03 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-24 12:40 AM
樓主話佢當兔兔係仔女, 既然佢真係有敢既心態, 就吾會棄養兔兔

因為無人會將自己既仔女, 因為敢少既問題 ...

我相信樓主唔會唔要隻兔兔
hh0 2012-8-24 07:10:30 AM 來自手機
你以前都係自己打理兔兔,點解生左b後要你媽咪湊b兼照顧隻兔,對你媽咪會辛苦架,其實每日你放工後自己打理返兔兔問題不大,家中不方便梳毛的話可出街梳,只要保持清潔每日吸麈抹地已經可以。
ccychoy 2012-8-24 10:20:52 AM
如果你話梳毛既時侯d毛周圍飛
不如拿出走廊梳
babymanb 2012-8-24 11:27:01 AM
大家放心~我唔係唔要兔兔,係我媽話毛毛周圍飛依依哦哦,同埋奶奶又話我放兔兔係屋企影響bb呼吸,我已經好堅決表明唔會唔要,依家只係諗緊方法減低我媽工作量~想帶兔兔出去修剪下毛毛同指甲,指甲平時我會同佢剪,但毛毛怕飛到周圍都係,想出去剪咁解
yingxbb 2012-8-24 11:37:50 AM
支持你~樓主~!!
ktgame 2012-8-24 01:41:59 PM
我都支持樓主...剪咗係會少咗好多毛周圍飛(唔會無哂,但真係少好多同睇你想將佢剪成點), 我屋企隻兔兔隔個半月就剪.

反而我覺得你要頻密去清潔個籠, 咁會比到老人家安心同對個baby 健康好D.
wmkcnw 2012-8-25 10:09:44 PM
明白你會有壓力,你試下去兔協學同兔寶寶剪毛毛。 短毛易打理好多。

快速發帖