新買左一盒9磅Oxbow timothy ,聞上去都好香,但係開左之後,的枝好大條同埋較黃~

以前我放工番屋企,兩隻兔兔都會食晒的草草,而家就次次都食剩~

仲有咁大盒,可以點算好?!
hh0 2012-10-9 04:38:34 PM
未開箱d草放係陰涼既地方, 我試過keep到2個月, 再耐d就唔知了
WingBe 2012-10-9 05:57:27 PM
hh0 發表於 2012-10-9 04:38 PM
未開箱d草放係陰涼既地方, 我試過keep到2個月, 再耐d就唔知了

下次開到箱靚草時..我會買多箱
beebeerabbit 2012-10-9 06:10:45 PM
hh0 發表於 2012-10-9 04:33 PM
草質的確有時靚有時唔靚, 我唔理咁多ga, 唔靚都要食, 唔通個個月去搵d最靚既草返來
好好彩toto以前食oxbow, ...

Momi 1st 係最好的草嗎? 係唔係最好營養??

Admin  唔係,最好可以混合幾種草餵  2012-10-9 06:23:27 PM
hh0 2012-10-9 10:29:51 PM 來自手機
beebeerabbit 發表於 2012-10-9 06:10 PM

營養未必係最好,只係多枝纖維高,兔兔係咬食過程中對磨牙好有作用,高纖維亦有助腸道暢通。其他營養礦物質有兔糧作為補充,健康既飲食就係咁簡單
all_loving_it 2012-10-10 08:18:43 PM
任何牌子既草都吾一定次次令, 因為草質量依家野, 好受當地氣候同外在因素影響, 所以就算系KAYTEE, MOMI都吾一定次次系好

就算系T草最好都同時比多過一只牌子兔兔食, 以免比開既牌子無貨, 突然比第個牌子既T草, 口味突然既轉變兔兔有可能拒食
all_loving_it 2012-10-10 08:20:03 PM
beebeerabbit 發表於 2012-10-9 06:10 PM

對兔兔黎講, 最好除左比T草以外, 可以混其它草種兔兔食, 即系百慕達草, 果樹草, 燕麥草 (餵時要先將草上既麥粒抽起, 吾好比兔兔食, 因為草上既麥粒系穀物, 兔兔腸胃無法消化), 高山草, O記既有機牧草 (依只草入面含有好多種吾同既牧草, 其中一種系A草, 如果系成兔, 就要先將A草抽起, 吾好比兔兔食, 因為A草含鈣量高, 兔兔攝取過量會形成腎結石)

無論混邊種草比兔兔, 都系以T草為主, 即系無限量供應, 而其它草會日可以合共比一汁份量

all_loving_it 2012-10-10 08:22:35 PM
WingBe 發表於 2012-10-9 01:32 PM
Touchwood唔食草既時候..多數都系餵草粉

會唔會系季節問題呢....

任何牌子既草都吾一定次次令, 因為草質量依家野, 好受當地氣候同外在因素影響, 所以就算系KAYTEE, MOMI都吾一定次次系好

吾開箱d草可以放幾耐, 好視乎存放既環境, 如果吾系冷氣/冷凍庫存放, 你預可以2個月到
beebeerabbit 2012-10-10 10:59:04 PM
多謝你地既意見,幫到我好多呀!!! 謝謝~~

等我呢個星期六去買多的草草先~~

快速發帖