呢幾日呀b都食少左草....
只係食2 ND CUT
心知不妙 ..

今日帶左呀b去睇醫生...
book唔到dr.ma..唯有睇住個鬼婆醫生...
佢話呀B D腸聲好弱~之後左邊有隻牙仔尖左吉損左上面有少少血..
OMG

我呀B平時都食得OK多草 點解會牙長架醫生話佢可能慣性食埋一邊...
唉..可能要磨牙?

我想問下如果比草磚佢..會唔會有助佢磨返平隻牙仔架?

唉..我真係好擔心呀...
聽講磨開牙就要成日磨?..

all_loving_it 2012-10-10 07:41:10 PM

兔兔牙仔過長吾一定關食草多少既事, 食得草多都有機會系牙仔過長, 依個同兔兔食野既習慣關系, 但你只兔兔好似吾只過長, 系直頭尖左 =.=" 如果系咁已經情況相當誇張

如果話除左食T草對磨牙仔有幫助之外, 草磚, 草粒, 草質玩具都有幫助, 不過, 作用實際吾大

而家阿B口仔受傷, 有好大機會影響佢食欲同情緒, 有需要先同佢停糧, 改比多菜或草粉先, 可以減少佢食糧牙仔受力同傷口既磨損, 最少要等佢傷口埋口

另建議再睇多個醫生先決定系咪真系需要去磨牙?
KathyChan 2012-10-15 03:27:46 PM
freeling820 發表於 2012-10-10 06:41 PM
我第一次睇個外國醫生都話MO仔啲牙有問題
但係我再帶佢俾DR.MA CHECK
DR.MA話佢啲牙仔好靚

我星期3帶佢睇多次啊 book左dr.ma..到時就知道了
但我呢幾日都坐唔安食唔落
KathyChan 2012-10-15 03:30:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-10-10 07:41 PM
兔兔牙仔過長吾一定關食草多少既事, 食得草多都有機會系牙仔過長, 依個同兔兔食野既習慣關系, 但你只兔兔 ...

佢已經停左糧啦
但係唔知點解冇以前食得咁多草??
因為佢不嬲食草都ok
所以從來冇諗過佢牙仔會有問題..
但原來唔係架

KathyChan 2012-10-15 03:32:22 PM
smallsuishan 發表於 2012-10-10 08:48 AM
建議你睇多個醫生...
因為個個外國醫生最鍾意話兔兔牙仔長
早少少BOOK 睇多次馬醫生安心D ...

我睇完果個醫生都唔多放心
星期3去就見dr.ma
依家好緊張中
hh0 2012-10-15 04:07:47 PM 來自手機
睇完Dr Ma之後再update 下
KathyChan 2012-10-15 04:51:41 PM
hh0 發表於 2012-10-15 04:07 PM
睇完Dr Ma之後再update 下

好~一定~
KathyChan 2012-10-17 04:09:31 PM
smallsuishan 發表於 2012-10-10 08:48 AM
建議你睇多個醫生...
因為個個外國醫生最鍾意話兔兔牙仔長
早少少BOOK 睇多次馬醫生安心D ...

UPDATE下先 今日覆左診睇DR.MA
DR.MA話佢一切正常

牙仔比例都好好...無牙長或者尖左
果然係外國醫生鐘意話兔兔牙仔長

Suzanne 2012-10-17 09:58:42 PM
Congratulations!!!! So happy to hear this good news!  Dr.Ma is such a professional vet!
yingxbb 2012-10-18 03:33:08 PM
KathyChan 發表於 2012-10-17 04:09 PM
UPDATE下先 今日覆左診睇DR.MA
DR.MA話佢一切正常

= =+ 係唔係都話尖左...........
我上次仔仔有事....BOOK唔到DR MA..都係睇鬼婆......
都覺得佢唔係咁細心........
自此我只會BOOK DR MA...=.=~
huenhuen 2012-10-18 10:45:19 PM
原來你地d兔兔都被Amxanda話牙有事...
我幾個兔friend都中招............仲有兔友試過被佢屈整牙..要小心鬼婆

好彩最後聽埋 Dr Ma 意見, 如果唔係就慘喇.
KathyChan 2012-10-18 10:53:32 PM
huenhuen 發表於 2012-10-18 10:45 PM
原來你地d兔兔都被Amxanda話牙有事...
我幾個兔friend都中招............仲有兔友試過被佢屈 ...

哇 好在我睇埋dr.ma炸
唔係比佢屈去整牙呀b就慘啦!

dr ma細心好多.
佢會教埋你睇兔兔d牙
仲好清楚解釋比你知佢d牙既結構係點

但鬼婆就只會話你知..唔會比你睇囉....

KathyChan 2012-10-18 10:55:41 PM
Suzanne 發表於 2012-10-17 09:58 PM
Congratulations!!!! So happy to hear this good news!  Dr.Ma is such a professional vet!

thanks 呀b無事 我都鬆一口氣

不過想問下各位
如果家中兔兔有危急情況
又book唔到dr ma
有邊個vet可以係第2個選擇?

快速發帖