自從兔兔入佐屋企之後, 我發覺自己嘅精神變得非常之緊張...
怕兔兔飲食出問題... 擔心佢容易生病... 又擔心佢嘅衛生...

我爸好叻養小動物... 就係唔識養兔
我唯有四出救教, 但係我冇一個同學有養兔經驗~
問d寵物店sales 又係冇用, 因為佢地乜都話要! 乜都叫我買...
好似每一個人都有不一樣的養兔經驗咁, 我唔知信得邊一個好...

內心超灰... down得好緊要...好大壓力~   
超擔心自己廢柴, 唔識養兔而害佐佢~

Admin 2012-10-12 02:40:48 PM
睇兔兔寶典自學 (有連結其它兔網唔明就問
april_ki 2012-10-12 03:58:23 PM
初養係會比較緊張~我家兔兔岩岩黎屋企個陣,我都緊張同有D壓力~
你兔兔好似係幼兔呀可??
我家兔兔幼兔時期係照DR.tiger所講,一日比一個拳頭大的Alfalfa草~(牌子係oxbow~)
再全日供應Timothy草~都係oxbow牌或者momi~黎2個牌子都幾好~
momi就有分1cut同2cut囉...1cut剩係得莖~2cut剩係得葉~
如果兔兔肯食1cut就比1cut啦~因為我覺得莖磨牙效果好d~同埋我家兔兔食1cut個陣d屎屎好大粒好靚^^
我既做法就係..買momi 1cut+oxbow草~
至於水果,零食我係唔比既..因為水果甜,糖份同兔兔腸胃唔係咁好~糖份會增加腸道壞菌嫁~
籠就要同平底底盤~因為有板仔個d好易令兔兔生腳枕腳瘡~~
寵物店sales既說話唔好信啦~佢地好中意叫你買埋d沖涼粉呀,磨牙石,零食~e d都係對兔仔冇益既~
唔洗咁緊張~唔識上網睇多d~問下兔友或者有時帶兔兔睇醫生,問下醫生又得~
養慣左就ok嫁啦~~
fluffy 2012-10-12 04:53:38 PM
april_ki 發表於 2012-10-12 03:58 PM
初養係會比較緊張~我家兔兔岩岩黎屋企個陣,我都緊張同有D壓力~
你兔兔好似係幼兔呀可??
我家兔兔幼兔時期係 ...
寵物店sales既說話唔好信啦~佢地好中意叫你買埋d沖涼粉呀,磨牙石,零食~e d都係對兔仔冇益既~

你講得啱, 果d sales 真係乜鬼野都話要買...hard sell 到呢...
小黑與我 2012-10-14 12:59:22 AM
我都係咁架,所以我直情喺屋企set左個cam
我要時刻睇實佢地做緊乜先安樂= =
有咩唔明可以上來問架,呢度好多朋友可以幫手〜
強國人 2012-10-28 10:15:55 PM
洗5洗甘嚴重呀? 真係當佢仔咩

快速發帖