請問, 兔兔咬籠係基於乜野原因呢?
會對身體有害嗎?  點樣教兔兔不去咬龍?

wyman 2012-10-13 11:40:12 AM
佢想出籠玩
Admin 2012-10-13 12:43:19 PM
咬籠有機會造成咬合不正,  脫落的塗料亦有害健康
咬籠係因為佢太悶, 多啲放佢出黎玩
aprilki 2012-10-13 03:14:41 PM
可以去買下D圍欄~圍籠囉~不過地下記得鋪地毯或ABC膠~因為地下太扇,對兔兔腳仔唔好~
到你得閒,就放佢出黎玩~
all_loving_it 2012-10-13 06:29:10 PM
兔兔咬籠既原因 :
- 壓力過大或悶想出籠玩
- 牙仔過長, 搵野磨牙
- 喜好, 對某種物料有特別喜好, 有某部份兔兔鐘意咬膠, 所以一見膠就咬, 有某部份兔兔鐘意咬木, 紙, 真皮或金屬

長期咬籠對身體當然有害, 因為金屬好硬, 如兔兔咬籠既時候用力不當, 好易令牙仔斷, 牙根受損等

每日最少放兔兔出籠自由活動4個鐘, 可以比佢有足夠既運動量, 亦可以舒緩兔兔長期系籠入面既壓力

提供玩具比兔兔打發時間

加個圍欄, 增加兔兔可以活動既範圍

你可以見到兔兔咬籠既時候, 就叫佢吾好咬, 細力拍下佢, 再同佢"NO, 吾可以咬籠架", 再綁D同個籠質感差吾到既玩具系佢經常咬籠既位置, 如滕枝, 柳枝材質
貓仔兔 2012-10-14 10:23:33 PM 來自手機
我隻兔咬圍欄,可以點搞?見到都心痛,但係要返工....放唔到兔出黎...==”
KathyChan 2012-10-18 11:57:09 PM
我隻兔勁鐘意咬膠…籠果d膠邊
no 極佢都咬
奈奈仔 2012-10-29 03:34:29 PM
我個兩隻都係啊.."no"極都唔聽話..曳到死

快速發帖