我見喱到有澳門兔友,但係好似好少..T T

我想問下澳門有冇上門幫兔仔美容GE人??[幫剪指甲,梳毛]
我知道香港有..我又無車吾方便帶佢出街

同埋我真係好吾識幫兔仔剪指甲.T T
我一郁佢又踢開我.我又驚佢痛..
Admin 2012-10-22 05:04:15 PM
試下用毛巾包實再反轉剪
wyman 2012-10-22 05:21:38 PM
反轉用腳夾住剪兔兔
奶茶媽 2012-10-22 08:17:49 PM
我係反都反唔到
抱都抱唔到
花芝媽 2012-10-22 10:19:35 PM

反兔要慢慢反   一日一日黎..  我個陣反佢反左幾星期先開始剪     到個日我剪2隻兔都搞左2個幾鐘=.=   
愈細個反開就愈好...  因為細個佢已經知有依個動作感覺上比較好反...
有D人話包毛巾  我都包過但佢地仲反抗得勁..   我只好簡反轉..  

我拎過佢2個出去剪   幫佢剪個個人都會佢好惡狂踢腳   人地D兔仔出到去會變綿羊  但佢地唔會..
佢地真係好惡
所以都係我自己剪   係屋企大把時間  一陣D店員剪親佢2個就大獲.,.. 最多聽日左手  後日右手

其實兔仔一有少少動作想走  你已經要控制佢..   當然唔係叫你死禁實佢   有時佢郁少少控一控制  佢已經唔郁  
抱兔仔同反兔一樣   你要放好佢      

抱兔  我會捉住佢條頸    隻手好似手扣 咁扣住佢摸下佢左右2邊D肉    當然我唔係用力禁實佢  
另一隻手好似抱BB甘豆住佢PAT PAT 訓係我心口      扣住佢只係希望佢唔好另黎另去  
最緊要唔好比佢忽然跳走..     一陣佢好高跳走左  ..有機會會整親      

反兔我會好似人地抱起BB甘   扣住佢手仔同背隻放落去大脾
平時我會反得再快D  因為佢有時會好快起飛腳         

我2個妹妹抱佢個陣  一定唔可以係床汁邊      或有可以比佢落腳既地點  佢地會發癲
佢有時會出手挖我  跟住就用口   到佢想咬我個陣  我隻手已經擋住左佢個口

反前按摩下  跟住慢慢少少試下反   摸下頭仔  
其實剪指甲有人幫手仲快少少    豆住佢PAT PAT  坐係到甘    ...
兔仔甘樣接受比較高       當然個個人都要控制佢

佢2個其實好怕我     因為佢真係唔中意剪甲同梳毛    佢2個見到我好似見鬼甘 會入後波  走人
但無計 甲都要剪          但好彩   佢地有糧便是娘   見到野食都會撲埋黎

可以試下剪前手先   前手 5隻甲  有4隻可以佢訓係自己大脾幫佢剪  
第1次可以用個剪慢慢力咬一咬隻甲甘就會有條痕睇下岩唔岩位   
唔怕既就睇岩位一野剪落去      第1次最多米唔好剪甘貼囉
我覺得把交剪慢慢剪落去兔仔佢仲驚      

其實每隻兔都唔同  有D特別乖  有D 食軟唔食硬  有D真係要格硬黎 ...   
慢慢試   最多一日剪一隻囉   都係18隻指甲者E加有隻都慣左比我反   佢會比較定少少

P.Rim 2012-10-25 12:06:04 PM
花芝媽 發表於 2012-10-22 10:19 PM
反兔要慢慢反   一日一日黎..  我個陣反佢反左幾星期先開始剪     到個日我剪2隻兔都搞左2個幾鐘=.=   
愈 ...

反兔好難.T T
我有陣時想抱佢,未起身就己經起飛腳.T T

本身想帶佢出去剪..但係又搵吾到好GE地方剪
Shirley_Chan 2012-10-28 12:40:34 PM
寵物俱樂部可以幫你剪架,MOP20一次之麻
因為我唔識剪,怕整親佢
P.Rim 2012-10-28 09:16:54 PM
Shirley_Chan 發表於 2012-10-28 12:40 PM
寵物俱樂部可以幫你剪架,MOP20一次之麻
因為我唔識剪,怕整親佢

我簡止俾佢同我美容埋...$150 T T

快速發帖