11月13日
第三次覆診, 化驗結果出左, 證實係 carcinoma = cancer....  要做手術切除, 如果只切除粒野, 復發機會好高
所以Dr Ma 建議摘除右耳... 再send 粒腫瘤去化驗.. 可能因為呢粒野, 波波最近兩個月瘦左好多, 今日磅都係得 1.38kg 較上星期輕微下跌.. 暫時 book 左下星期四做手術... 手術費粗略估計$5000-6000, 連埋今次共四次診金大約 $3000
雖然會無左隻耳仔, 但只要健健康康, 生返肥肉, 就已經好好了, 依家真係皮包骨咁..
依家可以做既係唔好俾佢再瘦落去, 食下草粉, 虫草雲芝, 肥返少少,  下星期做手術

11月6日
波波覆診:明明好好胃口,但兩星期體重輕左0.2kg (1.6kg->1.4kg).... 耳道粒息肉大粒左一半,抽左少少sample拎去化驗(用針筒抽...痛),但唔一定驗到係良性定惡性,下星期先知化驗結果。下一步:驗血、照X光,做手術切左粒野再拎去化驗,風險係絕育手術嘅double... 如果係惡性,要切左隻耳仔... 希望化驗結果唔太差.... 真係多風多雨嘅一年,唉....

近排右耳發炎,聽日再見Dr Ma 覆診
Suzanne 2012-11-5 12:02:46 PM
Get well soon!!!!!!!!!!!!!
WingBe 2012-11-5 12:20:51 PM
波波要乖乖.快D好返喲
syt174698 2012-11-5 01:09:53 PM
so cute,聽日見醫生,要乖乖呀,去元朗SAA睇醫生嗎??
wesky 2012-11-5 01:41:22 PM
syt174698 發表於 2012-11-5 01:09 PM
so cute,聽日見醫生,要乖乖呀,去元朗SAA睇醫生嗎??

係啊,請半日假去睇
wesky 2012-11-5 01:50:24 PM 來自手機
Suzanne 發表於 2012-11-5 12:02 PM
Get well soon!!!!!!!!!!!!!

Thank you
wesky 2012-11-5 01:52:58 PM 來自手機
WingBe 發表於 2012-11-5 12:20 PM
波波要乖乖.快D好返喲

希望啦,但無咁快
Suzanne 2012-11-5 03:05:56 PM
My little angel seems to get better and does not need to re-visit Dr.Ma. Otherwise, we might meet in SAA clinic

wesky  hope won't meet you tmr :)  2012-11-5 05:06:02 PM
Bube 2012-11-5 04:23:20 PM
寶貝們病病
我地 d家長們都好緊張架
寧願自己病好過佢地病
辛苦妳喇 希望寶貝快d好返~
wesky 2012-11-5 05:05:33 PM
Bube 發表於 2012-11-5 04:23 PM
寶貝們病病
我地 d家長們都好緊張架
寧願自己病好過佢地病

多謝,最壞要做手術,希望佢乖乖地啦
hh0 2012-11-5 05:33:29 PM 來自手機
波波好似無以前咁黑,希望只係小事,好快好番
wesky 2012-11-5 06:22:14 PM 來自手機
hh0 發表於 2012-11-5 05:33 PM
波波好似無以前咁黑,希望只係小事,好快好番

之前剪左毛,變左灰波,依家生緊新毛,黑得黎有光澤

右耳發炎,生左息肉,最壞情況要開刀切左佢,but 佢都五歲幾,非必要都唔想動刀
貓仔兔 2012-11-6 01:56:11 PM 來自手機
wesky 發表於 2012-11-5 06:22 PM
之前剪左毛,變左灰波,依家生緊新毛,黑得黎有光澤

右耳發炎,生左息肉,最壞情況要開刀切左佢,but 佢 ...

希望灰波波會無事,唔使做手術啦!
wesky 2012-11-6 08:39:20 PM
11月6日
波波覆診:明明好好胃口,但兩星期體重輕左0.2kg (1.6kg->1.4kg).... 耳道粒息肉大粒左一半,抽左少少sample拎去化驗(用針筒抽...痛),但唔一定驗到係良性定惡性,下星期先知化驗結果。下一步:驗血、照X光,做手術切左粒野再拎去化驗,風險係絕育手術嘅double... 如果係惡性,要切左隻耳仔... 希望化驗結果唔太差.... 真係多風多雨嘅一年,唉....

hh0 2012-11-6 11:07:33 PM 來自手機
粒息肉大得咁快,希望良性啦,呢一星期有D忐忑,見步行步啦

快速發帖