各位好,因我上月尾隻寶貝貓因病離世,現時屋企另一隻老貓17歲(大眼仔)好唔開心(見相片),成日無故嗌,又收埋自己在牆角邊,好彩飲食方正尚算正常,我曾試過買電插式的FELIWAY,但效都係好少少的,近排自己想吓想領養一隻幼貓,希望可以我返工時陪吓大眼仔(因大眼仔近呢幾個月都受幾次刺激,七月份我媽腦退化症好嚴重,曾經在街不識返屋企,要報警求助先找得番,已安排他去安老院入住,所以大眼仔之前都好唔開心的),二來又可幫吓幼貓有個家,但我聽說老貓一般好難接受幼貓的,是否有這類問題?煩請各位大大指教,謝謝

yinyin19940 2013-1-8 05:12:12 AM
我無養貓貓,不過最好就你陪佢多d喇...
始終動物都會呷醋,如果係要就領養喇
skyyiu 2013-1-8 01:32:04 PM
yinyin19940 發表於 2013-1-8 05:12 AM
我無養貓貓,不過最好就你陪佢多d喇...
始終動物都會呷醋,如果係要就領養喇 ...

多謝,我已經放好多時間陪大眼仔,希望佢好啲啦
Insomniahk 2013-1-17 05:06:57 PM
我覺得去SAA問吓意見啦!
佢地好有老貓心得!
skyyiu 2013-1-18 10:28:24 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-17 05:06 PM
我覺得去SAA問吓意見啦!
佢地好有老貓心得!

SAA?請問是甚麼
Insomniahk 2013-1-18 10:39:15 AM
skyyiu 發表於 2013-1-18 10:28 AM
SAA?請問是甚麼

保護動物遺棄協會Society for Abandoned Animal
我地全家都一得閒就去探貓
有老貓房
幼貓房
如有需要仲有隔離房
啲貓係房內是自由活動
不須入籠

你可以係那裏領養幼貓或老貓
又可以係嗰度睇吓啲貓與貓之間的相處
睇吓你可唔可以接受你要知度貓群係要分高低
其中一個方法係打吓交

星期六日1-4pm自由參觀
http://www.saa.org.hk/

skyyiu 2013-1-18 10:50:33 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-18 10:39 AM

保護動物遺棄協會Society for Abandoned Animal
我地全家都一得閒就去探貓

多謝晒你先

快速發帖