kazas 2012-12-29 10:49:14 PM
請問如何才能得知兔兔過冷或過熱?
chingling1203 2012-12-29 11:11:59 PM
請問一下....如果我比張Vetbed...同埋蓋住三面籠...足夠應付這幾天的天氣嗎?
syt174698 2012-12-29 11:18:38 PM
chingling1203 發表於 2012-12-29 11:11 PM
請問一下....如果我比張Vetbed...同埋蓋住三面籠...足夠應付這幾天的天氣嗎? ...

兔兔怕熱多過怕涷,唔好放係當風位就OK,可以的話,放係房入面,你隻兔兔會唔會咬VET BED同毛巾??我家兔兔呢兩樣唔可以放,否則就會體無完膚
syt174698 2012-12-29 11:20:37 PM
kazas 發表於 2012-12-29 10:49 PM
請問如何才能得知兔兔過冷或過熱?

通常摸耳仔,不過唔係太準確,太涷可以加VET BED,但係有D兔兔會咬爛,可以用毛巾圍住籠三面,唔好將兔兔放係當風位就OK
kazas 2012-12-29 11:27:29 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 11:20 PM
通常摸耳仔,不過唔係太準確,太涷可以加VET BED,但係有D兔兔會咬爛,可以用毛巾圍住籠三面,唔好將兔兔放係 ...

因為我果區而家已經好凍,我山左D窗...
係房開左暖氣....但無關房門,等D暖氣流到部份出廳....
而家佢仲係廳周圍走緊...夜D佢番籠我就會拎毛巾姐住3邊...放佢係D吹唔到風既位...
但會開番小小窗...因為怕佢會局...咁做可以嗎?
syt174698 2012-12-29 11:33:57 PM
kazas 發表於 2012-12-29 11:27 PM
因為我果區而家已經好凍,我山左D窗...
係房開左暖氣....但無關房門,等D暖氣流到部份出廳....
而家佢仲係 ...

用毛巾圍住個籠,唔放係當風位就OK,我天水圍呢邊仲涷,依家仲落緊雨,我放晒D兔兔入房,今晚唔會涷親.
kazas 2012-12-29 11:34:56 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 11:33 PM
用毛巾圍住個籠,唔放係當風位就OK,我天水圍呢邊仲涷,依家仲落緊雨,我放晒D兔兔入房,今晚唔會涷親. ...

即是無須開暖氣??
chingling1203 2012-12-29 11:36:41 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 11:18 PM
兔兔怕熱多過怕涷,唔好放係當風位就OK,可以的話,放係房入面,你隻兔兔會唔會咬VET BED同毛巾??我家兔兔呢 ...

咬少少啦....
我都諗住放佢係房.....
謝謝你
syt174698 2012-12-29 11:39:06 PM
kazas 發表於 2012-12-29 11:34 PM
即是無須開暖氣??

我就無開,不過你自己怕涷就要開,可以將兔兔放入房,咁又唔駛開暖氣,就可以第一時間知道佢有無涷親.
syt174698 2012-12-29 11:40:29 PM
chingling1203 發表於 2012-12-29 11:36 PM
咬少少啦....
我都諗住放佢係房.....
謝謝你

唔駛客氣,我隻兔兔會有鼻鼾聲,你果隻有無呀??
chingling1203 2012-12-29 11:47:34 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 11:40 PM
唔駛客氣,我隻兔兔會有鼻鼾聲,你果隻有無呀??

我唔知呀....
因為平時都放佢係廳.....
不過這兩天佢D情緒都好反覆...
好擔心....
RabbitChan 2012-12-31 06:08:11 PM
我長期有個溫度計係兔兔旁邊,咁就知知道會唔會太熱或者太凍,而家我屋企19度,應該OK !

快速發帖