因為我現在只是摸摸毛啦啦~
但又唔知幾時先開始抱抱佢好~
因為之後想自己幫佢梳毛剪甲~
怕佢唔慣我抱會更大掙扎。
如果真係搞唔掂就去兔協。但d期超full
所以想了解吓大家同兔仔相處咗幾耐才嘗試抱佢?

單選投票, 共有 49 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Insomniahk 2013-1-15 10:00:41 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-14 11:50 AM
今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?

我提議抱下又放走下
或可以抱上大肶坐下
慣咗
佢都費事走啦!
Insomniahk 2013-1-15 10:01:44 AM
siudao0831 發表於 2013-1-14 04:03 PM
我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book ...

4個月?
Hitan 2013-1-15 11:57:03 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-15 09:59 AM
昨晚失敗
可能前一晚幫佢梳咗几下毛。
昨晚摸佢佢驚要梳毛,所以慢慢溜走。

嘩哈哈, 慢慢溜走咁利害?!!!!!
好叻好醒目呀佢
Hitan 2013-1-15 12:05:55 PM
不過話時話, 想當年我試過好絕咁抱到我個寶寶超高
高到佢驚死唔敢亂郁, 唯有乖乖比我抱住
但呢啲高難度動作千祈唔好亂試!
萬一佢真係掙扎你又捉唔實, 等陣跌親斷手腳仲大件事
MonicaWong 2013-1-15 12:11:11 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-15 09:59 AM
昨晚失敗
可能前一晚幫佢梳咗几下毛。
昨晚摸佢佢驚要梳毛,所以慢慢溜走。

唔駛失望,我兩仔野返黎3個星期,阿仔就黏人,好快就抱到,阿囡都而家我兩公婆都抱唔到,只有用alfafa草引佢先會上大脾!我都覺得要慢慢黎,同佢玩有多d就得。
BonnieLee 2013-1-16 09:52:10 AM

昨晚在大脾舖了毛巾,用菜引毛啦啦爬上黎,開頭佢驚驚地,踩一步上黎就拖走條菜。
之後我將條菜放近我身,佢就爬上黎。
但我無捉住佢,只係用手托住佢patpat。食完佢就走。
再引多次,又係同樣只托patpat。
菜已吃完,但佢已敢主動走上黎,可以俾我攬10秒,又走又再返黎。
來來回回,試過摸佢,佢又慢溜。可能佢覺得我摸佢係想幫佢梳毛。
(但毛要日日梳,不過我見佢咁抗拒昨晚已沒梳,我怕佢食咗d毛落肚,同埋我只梳到背同尾毛)
來回咗3次事情就發生啦!
佢開始不斷抓毛巾,我來不及舖返好,佢已當我條裙係毛巾狂抓,之後咬。
我"呀〜"咗一聲佢快閃。
隔住厚裙同絲襪都腫咗。
不過我會努力,同加强保護
Hitan 2013-1-16 10:14:29 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-16 09:52 AM
昨晚在大脾舖了毛巾,用菜引毛啦啦爬上黎,開頭佢驚驚地,踩一步上黎就拖走條菜。
之後我將條菜放近我身, ...

哈哈哈, 可能佢覺得你呢個奴才餵菜餵得太慢, 仲要大爺佢爬上爬落咁辛苦
wmkcnw 2013-1-16 03:20:28 PM
鼓勵大家去兔協學抱佢, 梳毛同剪甲. 唔係佢地反抗會整親佢地.

自已學埋用電剪同佢剪毛, 因為兔協真係好FULL, 同埋我隻野好怕出街, 出街返黎就唔開心匿埋幾個鐘. 所以我自己同佢剪甲, 梳毛, 剪毛, 一手包辦.
BonnieLee 2013-1-16 05:10:44 PM
wmkcnw 發表於 2013-1-16 03:20 PM
鼓勵大家去兔協學抱佢, 梳毛同剪甲. 唔係佢地反抗會整親佢地.

自已學埋用電剪同佢剪毛, 因為兔協真係好FUL ...

之前在兔協帶返黎前上過護理班。
毛啦啦今天才到我家一星期。所以要d時間同佢建立關係
我會努力嘗試。
Insomniahk 2013-1-17 11:29:28 AM
成功抱過未呀?
BonnieLee 2013-1-17 12:00:06 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-17 11:29 AM
成功抱過未呀?

之前在兔協成功抱過2次。
現在在家想真正與牠建立關係,所以慢慢來。唔會強迫牠。
Hitan 2013-1-17 12:27:30 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-17 12:00 PM
之前在兔協成功抱過2次。
現在在家想真正與牠建立關係,所以慢慢來。唔會強迫牠。 ...

比啲耐性慢慢一步步黎啦
可以試下多啲用手餵佢食草, 食菜...
多啲坐喺地下等佢八卦行埋黎...
多啲同佢玩, 就算唔同佢玩都至少要喺佢視線範圍內出現, 等佢習慣你既存在
久而久之佢就會同你 friend 底任你玩
wmkcnw 2013-1-17 01:49:40 PM
我果兩隻6個月前抱佢無乜反抗, 大個左就唔鍾意我抱. 不過我唔理, 照抱下佢, 之後俾零食 "慰勞" 佢地.
ollelam 2013-1-18 03:10:33 AM
我果隻係兔協領養返黎
一個月,只係抱過一次
Hitan 2013-1-18 08:36:01 AM

點解你地一個二個講到屋企啲兔好似好惡死同好得人驚咁架...

又唔比掂又唔比抱...
仲要郁啲就出手爪同出口咬

兔兔應該係啲好 sweet 既小動物黎架嘛??!!!
唉, 好彩我個仔仔好乖乖, 任搞唔嬲...
細細個第一次見, 已經肯比我同我啲朋友抱

到而家大個仔仲係咁粘人

快速發帖