仲未開眼嘅時候 兩小兔B摟埋一齊訓

衣個一個月大啦 成日兩隻野係屋企跳舞 搶食
46416_155221967959169_919412274_n.jpg 我叫檬檬牙~請各位多多指教
食完草 抹嘴先
185752_155220737959292_409528375_n.jpg 大家好~我係糖糖我好細膽架 生人勿近
206105_155222094625823_638589019_n.jpg 被人捉住左食草粉
530552_155222074625825_113780485_n.jpg 我地有一雙的眼睛

佢兩隻野衣加都唔點食奶lu 不過因為之前某D原因
所以腸胃比較差 有少少氣 keep住食菌同草粉 好番好多了
聽聞益生菌係pet shop有得買????
佢地食緊Oxbow隻A草 有冇問題?
搞笑ge係 佢地唔識用個水樽飲水 要用針筒喂
點教佢地飲水?
syt174698 2013-1-19 01:01:40 AM
好得意呀
syt174698 2013-1-19 01:04:23 AM
改左名未呀??試下用買個比倉鼠用既水樽比佢試下
Hitan 2013-1-19 01:11:47 AM
好得意呀佢地!!!

我唔知 pet shop 有冇得買益菌
不過始終所謂既益生菌同兔兔腸內既天然益菌係唔同種類
加上,任何野過少或過多都唔係一件好事
比得太多"外來"既益菌,分分鐘可以 over-populate 左兔兔腸內既天然菌
Upset 佢地既腸胃...
所以建議你用完醫生比既份量就好停

至於水樽,你會唔會放得太高佢地根本飲唔到?
用針筒餵唔辦法
因為兔兔一日其實要飲好多好多水
水份過少會令佢地腸胃更差
甚至缺水
不如,你試下用碟或碗比水佢地飲啦
WingBe 2013-1-19 01:20:09 PM
BB無跟媽媽住過???

因為BB會跟媽媽學飲水....

你試下隊個水樽埋佢咀邊
魚魚 2013-1-19 01:37:41 PM
WingBe 發表於 2013-1-19 01:20 PM
BB無跟媽媽住過???

因為BB會跟媽媽學飲水....

媽媽同BB大部分都係籠入面
下午會放出黎
但係淨係見兔媽係到飲
魚魚 2013-1-19 01:41:21 PM
Hitan 發表於 2013-1-19 01:11 AM
好得意呀佢地!!!

我唔知 pet shop 有冇得買益菌

我試過用''是油''碟
佢地一腳踩落去
魚魚 2013-1-19 01:43:49 PM
syt174698 發表於 2013-1-19 01:04 AM
改左名未呀??試下用買個比倉鼠用既水樽比佢試下

改左啦 一隻叫糖糖 令一隻叫檬檬
beebeerabbit 2013-1-19 08:29:03 PM
好可愛呀~~ 加油呀!!!
hh0 2013-1-19 11:00:03 PM
恭喜晒,BB好可愛!
all_loving_it 2013-1-20 12:19:25 AM
餵兔兔食草粉絕對吾可以好似你影相既方法同姿勢去餵, 因為咁樣好易令兔兔"續"親, 草粉會有機會流落食道, 令佢呼吸出現問題, 嚴重引致死亡

另醫生建議你比兔兔食草粉?  如果未經醫生建議, 一個月大既兔兔如非必要, 吾合適餵草粉比佢地食
魚魚 2013-1-20 06:43:45 PM
all_loving_it 發表於 2013-1-20 12:19 AM
餵兔兔食草粉絕對吾可以好似你影相既方法同姿勢去餵, 因為咁樣好易令兔兔"續"親, 草粉會有機會流落食道, 令 ...

醫生話佢地脹脹有氣 又唔食奶
所以逼於無奈先要食 佢地仲細 食嘅份量好少
魚魚 2013-1-20 06:45:00 PM
beebeerabbit 發表於 2013-1-19 08:29 PM
好可愛呀~~ 加油呀!!!

多謝牙
Insomniahk 2013-1-21 10:03:08 AM
我唔識講
佢地好可愛
nixie 2013-1-21 04:46:29 PM
超得意啊>0<..由BB湊大實好有成功感 而且同兔兔感情更深姐   
試下買D差D會漏小小水既水樽..例如Q-PET 10幾蚊個D 等佢知道個樽會滴水 口渴可以奶黎飲

快速發帖