1P 幣
對不起!又開了一新post!
之前實在冇時間,奔波了一天。
這次會比較長細點
小弟是新手,剛養兔幾個月。
初時怕難養,所以先買一只養看看。
黑色貓貓兔男仔(包公子)
養了一個月多點覺得ok就又多養一只
啡色貓貓兔女仔(細佬)
因為買果時店員話係男仔
我只想包公有個伴,但依家變左老婆
養到咁上下大再檢查下。。死火是女仔來!
之後都知道就算分籠都可能太遲了
但還是有預約爸爸去做絕育,因為半歲多點了。
到左前天晚上(包公子變身做包公公前一晚)
我在床上跟細佬玩,佢痾左小小淡紅色水出來!
心知不妙,放返入籠轉個頭就生左一隻出來!
但是是死胎。。
媽媽不知是否知道是死了,都沒有理到寶寶
我傷心慾絕,抱在手好久,腦袋空白一片!最後給媽媽看了看,媽媽只lam了寶寶幾下就走開了。。不知是不是只有半歲不成熟,沒有母性。
然後我就到樓下草地土葬了寶寶啦。。
第二天就進預約了的西貢愛護動物恊會,媽媽也帶了去,給醫生看了。
摸了肚仔說有舊野係入邊,很有可能還有寶寶!但必須開刀取出。
生產周期正常不會超過一小時。
然後我就放下爸爸在這邊做絕育。
他們幫我轉介去灣仔總部入院
帶去給開刀順道做埋絕育。。
對不起細佬真的很辛苦牠。。
然後我就返去西貢等令返包仔
去到職員說剛收到消息,媽媽那邊開刀取出了兩只寶寶!還有生命!不過很虛弱。而且媽媽沒有奶水也沒有理會牠們,現在只給了氧氣。
爸爸做完手術一醒了就急著帶走牠了。。
但也不能帶回家他休息。。很無助。。
我又趕返去灣仔睇佢地
幸好有養兔的朋友有識在兔恊的資深職員,說這情況可以試用貓寶寶奶粉餵著先,保存生命。
我就打電話去灣仔問了!
很幸運還有最後一貫!就說了留給我了。到達後看到職員以經在埋首餵寶寶了,很感謝她們!
最後帶哂一家四口回家。
職員建議一小時就要餵一次奶
因為媽媽沒奶水,也不見得有母性。
情況實在不妙,寶寶又虛弱,隨時會走。。
餵了餵奶後我就試著把寶寶跟媽媽放在一起,先摸完媽媽再摸寶寶,我又好衰地在媽媽身上拔了些毛放左寶寶身上。
媽媽這次肯理會寶寶了,會心微笑阿!
不過不知道有沒有奶水,很擔心。
以下問題懇求解答!
寶寶要多久餵一次?職員建議每小時餵
我剛好放四天假,但之後就不能了!
媽媽在昨晚回家只吃小量a,t草。
草粉開了沒吃,也沒吃糧
不過今早好很多了,明顯有食慾
但爸爸連平時見到會發哂癲既零食都冇興趣。
我只用針筒餵了他吃點草粉,今早也沒什麼進展,也沒什麼屎屎痾,等下應該要帶去給醫生看了。
看著媽媽有時行去寶寶那真的好怕!體型差這麼多,見到踩了上去真的嚇死!
KathyChan 2013-1-29 10:10:49 PM
樓主加油,好好照顧小生命呀
Hitan 2013-1-30 04:23:21 AM
WaiTatHung 發表於 2013-1-29 02:35 PM
我托左朋友幫我買左個籠。。今晚會令上來。。
有沒有人可以教下我怎做阿?好傍煌阿。。
爸爸昨天以經再看了 ...

通常如果有兔 B 出世,我地既做法係出世頭五天都唔會清潔個籠...
只會倒廁所,加草同加水...
因為兔媽需要一個有佢氣味既地方令佢安心...
所以當你清潔完個籠之後,佢有可能因為不滿而不停挖...

以暫時你形容既情況, 其實我擔心兔爸多啲
因為做完絕育已經好幾天
冇理由仲係冇食慾同痾好少屎
特別係如果你真係每兩鐘針筒餵草粉 20-25 ml 既話
更加冇可能少屎
我個衰仔之前因為做左個好 stressful 既手術,兩個月完全冇食過一條草
最後仲搞到大牙過長要再全身麻醉多兩次去磨牙
但我 keep 住每兩小時餵一次草粉,都仲可以令佢 keep 住好多屎
所以我開始擔心你個兔爸係咪有其他問題
請問你睇緊邊個醫生?
係唔係啲出名睇開兔仔既醫生?
同埋,你知唔知個醫生幫佢打咩針?
我住喺外國,遠水不能救近火
你快啲打電話去搵豬腳薑阿媽求救啦!
奶茶媽 2013-1-30 06:04:53 PM
你...真係多災多難
好可惜我得一隻兔
未抱過孫
所以唔識答你d問題
但精神上支持你
idyidy 2013-1-31 04:22:17 PM
雖然我唔識..又幫唔到你...
但你要比心機..千祈唔好放棄呀...
雖然而家會辛苦D..不過捱過左LI段時間..你就會有4隻可愛同健康既囝囝囡囡伴住你架啦..
你要加油呀.....十卜十卜你呀.....

快速發帖