GNC echinacea root GNC echinacea extract 我想问有没有人给兔子吃紫錐花精華增强免疫力. 怎么吃GA?同埋吃哪一种?

GNC

GNC

Insomniahk 2013-2-4 12:16:01 PM
有用嗎?
請問發覺有咩唔妥先食呢?
係地邊方面有幫助?
WingBe 2013-2-4 08:07:34 PM
其實我都未試過畀兔兔食...

最近都考慮緊..

我諗喱d要每日食先有用...

如果系膠囊的話,你要打開粒膠囊將入面d粉溝水針筒餵...

我見某d寵物店有products都可以加強免疫力,,不過就好似草餅甘既...

我隻麻糬有側頭..問過醫生佢話可以食...不過無病無痛甘快就食...

到真系有事既時候..就畀5返喱d野佢食...個功效無甘大....

所以都5建議麻糬食...(前提..麻糬宜家先得5個月大)
hh0 2013-2-4 11:26:22 PM
係唔係年老或者體弱多病先有需要食?
我自己D兔兔6 至7歲啦,從來無食補品,真的有需要嗎?
all_loving_it 2013-2-4 11:50:33 PM
紫錐花係可以提升免疫力, 但如果兔兔無事根本唔需要食

紫錐花主要係對應呼吸系統問題

而唔到牌子既紫錐花提取物佢地每粒所含既份量有別, 有部份一粒就已經含有400mg, 有部份含200mg, 食唔同牌子, 唔同體重既兔兔份量亦有別

另選擇既時候亦要注意, 因為部份膠囊既提取物, 佢地唔止含有紫錐花, 有部份亦有其它成份
Hitan 2013-2-5 02:16:12 AM
總理媽講得好啱,呢啲人用既保健食品通常含有其他成份
我上網幫你查過  GNC 呢隻牌子嗰兩款你 post 出黎既紫錐花精華
首先,右手邊有棵花嗰個一定唔好比兔兔食
特別係成兔,因為內含 calcium phosphate (即係鈣)
對兔兔腎臟/秘尿系統唔好
如果你比兔兔食,同你比 alfalfa 草佢食冇分別

至於左邊嗰樽,雖然冇其他成份
但我就唔會建議你比冇病冇痛既兔兔食
因為紫錐花最強既薬用成份係佢既根部
而嗰樽野仲要係根部既濃縮精華,未免太過跨張喇

如果你真係好想比紫錐花兔兔食
建議你自己種
但只可以間唔中比 1-2 塊葉佢食
FachuNNanab 2013-2-5 06:06:09 PM

你個2個牌子我未買過,我係托朋友美國買返黎
我比紫錐花是因為本身佢有巴德斯干菌,紫錐花對鼻敏感或上呼吸道都有治療作用
但你當輔助品比較好,有事當然去睇醫生

個人覺得紫錐花不能增加抵免疫力,
建議藥物中藥呢家野無病無痛無事無幹不要吃
robinlaidn8 2013-2-7 12:57:49 AM
多謝各位寶貴的意見。我兔兔因為長期呼吸道有毛病常常呼吸時有Fufu聲看了很久dr ma和dr tiger都未能根治。他們都只建議觀察現狀。dr tiger也認同了我兔兔有一定的呼吸系統問題。 我想盡可能增強她的抵抗力穩定她的狀況。她現在有每天吃余仁生的蟲草膠囊。
我想問一下FachuNNanab 你用的紫錐花是什麼牌子哪一種?
Hitan 2013-2-7 05:42:52 AM
robinlaidn8 發表於 2013-2-7 12:57 AM
多謝各位寶貴的意見。我兔兔因為長期呼吸道有毛病常常呼吸時有Fufu聲看了很久dr ma和dr tiger都未能根治。 ...

咁呀,不如你試下呢個牌子啦
佢呢包 immune support 既香草有一包分開獨立包裝既天然紫錐花跟埋一齊架

我會間唔中當零食咁比我個衰仔食
佢食得不知幾開心
不過就係比其他牌子貴好多

其實呢,如果你有留意
Oxbow 都出左隻 immune support 既香䓍餅

不過,我上網查佢既成份時
第一個 ingredient 已經唔合格

於是我就放棄左...

robinlaidn8 2013-2-10 03:37:27 PM
我想問hitan你show gei果兩種fuzzies kingdom草可以在哪里買到啊?
Hitan 2013-2-11 02:10:48 PM
robinlaidn8 發表於 2013-2-10 03:37 PM
我想問hitan你show gei果兩種fuzzies kingdom草可以在哪里買到啊?

係上網喺 fuzzies kingdom 度釘番黎架...
不過講真, 其實佢真係好貴

快速發帖