1P 幣
各位好,我上個禮拜係兔協帶左隻仔返屋企
唔知係咪習慣左兔協成籠都可以去,大便唔駛講佢係邊食邊去
但尿尿似乎冇特定位置?
個廁所移過三個位置,而家算係佢會比較多上個廁所小便
只係好似係咁岩企係廁所上面先去,而唔係專登走上去....
而佢亦唔一定係角位去,廁所前面有、籠中間有....
想問下兔兔會唔會唔依自己既尿味去廁所呢?如果會,應該點教佢?
syt174698 2013-2-10 05:32:01 PM
要訓練兔兔去厠所唔係一兩個禮拜就得,你試下先用白醋抺去D尿尿,再睇下邊個位置係最多,先放厠所係果個位罝,厠所裡面要放兔兔係尿尿,等佢聞到就自然識去.不過當然有例外,有部分係教極都唔識,比D耐性,啱既話,可以比奬勵.
syt174698 2013-2-10 05:34:16 PM
Bube 2013-2-10 05:37:39 PM
你好呀~
兔兔初到你家  
家長必須要耐性去慢慢教
畢竟他以前亂痾  耐心點吧

而尿尿過既位置  
你可以用 白醋+水 稀釋去清除尿味及尿漬

也可考慮用尿片~   清理也非常方便  @@

ps: 寶典也有一些資料提供  不妨去看一下噢

新年快樂~~

siudao0831 2013-2-10 10:45:08 PM
你好呀, 唔知係兔協邊位幸運小朋友有個新家呢,希望你哋一家生活愉快

我兔兔以前係協會都係周圍去的,返到屋企都要3個星期到先識去廁所,剛剛返到新家佢會有少少不安,周圍去廁所都正常, 花多少少時間,如果你廁所放定一個位置, 唔洗成日轉。萬一佢去其他位置去廁所, 就用白醋加水抹,如果能係兔兔面前做更好。做多幾次, 兔兔學識咗就無問題啦! 加油!
wenhim 2013-2-11 12:51:55 AM
我隻仔係Aarus,而家改左名做阿Q

其實係因為到而家佢都次次唔係同一個位痾,所以先問會唔會有可能唔係聞到自己既味道去廁所呢?
好似岩岩佢係一邊食草一邊小便,好似冇理過廁所係邊咁...
siudao0831 2013-2-11 12:52:29 PM
wenhim 發表於 2013-2-11 12:51 AM
我隻仔係Aarus,而家改左名做阿Q

其實係因為到而家佢都次次唔係同一個位痾,所以先問會唔會有可能唔係聞到 ...

原來係Aarus, 佢都唔係返左屋企好耐, 慢慢教啦^^, 我之前教小豆(佢以前叫Kitty),一見佢去左vv, 就會輕輕推佢pat pat, 示意佢先行開, 再係佢面前用白醋加水抹左賴vv位置,之後會將張tissue係佢面前,做動作指去toilet,話佢知toilet正確位置, 不過要慢慢嚟,因為佢哋一時三刻唔會學識的。加油!

至於Poo poo, 有時小豆都會一路食一路係籠去, 只係貪方便而已,如果你成功教識佢係廁所vv, 你已經成功咗ga la

BonnieLee 2013-2-11 10:12:30 PM
你好呀~Q爸爸 and 阿Q~
我隻仔毛啦啦(原名hill hill)係兔協回家一個月啦~
佢係兔協時係唔識去廁所架~
我慢慢留意佢去VV位置。而家好似識去VV但還是會VV係草堆~
不過出黎玩時會自己返入籠個廁所去完再出去玩~(證明佢真係識去)
加油~希望阿Q快d學識啦~
wenhim 2013-2-12 01:37:30 AM
其實而家覺得阿Q係好似冇廁所呢個概念...有冇尿味好似唔影響佢就咁就痾左
Suzanne 2013-2-12 12:56:26 PM
其實唔會無概念嘅。

我仔仔喺兔協一年,無用過廁所,返嚟新家,幾次就學識去廁所尿尿。佢一痾喺其他地方,我就用紙巾抹,跟住我就丟紙巾落佢個廁所,雖然會唔係幾好,佢嚟我家時,頭兩日我都無幫佢清廁所。等個度嘅氣味最濃~~
wenhim 2013-2-13 10:50:29 AM
噚日阿Q成日都用左廁所尿尿,就係我滿心歡喜既時候,佢深夜竟然噴尿,四周都係
BonnieLee 2013-2-13 11:27:33 AM
wenhim 發表於 2013-2-13 10:50 AM
噚日阿Q成日都用左廁所尿尿,就係我滿心歡喜既時候,佢深夜竟然噴尿,四周都係 ...

阿Q咁快識得用個廁所~真係叻仔~
阿Q應該絕咗育~都噴尿~?
wm20472 2013-2-13 05:40:39 PM
你可以試下唔同佢去的位用白腊抺, 抺唔好太乾, 留小小濕, 佢嗅到唔會鍾意去個個位
飯v3v 2013-2-14 12:46:16 AM
我想問下呢
如果兔仔放咩係底就咬咩咁點算
咬完仲要食 應該可以點樣阻止?
Bube 2013-2-14 01:36:00 AM
飯v3v 發表於 2013-2-14 12:46 AM
我想問下呢
如果兔仔放咩係底就咬咩咁點算
咬完仲要食 應該可以點樣阻止? ...

我bb 以前初黎報到都會咁

我自己就用枕頭袋包住d 膠地墊 + 尿片
佢想咬都咬唔倒
= =

快速發帖