1P 幣
人人都話兔仔唔受得驚嚇,
係嘈吵既環境下會緊張,
咁如果我會係廳彈鋼琴,
而兔仔放係房(我間屋得650呎)
我適唔適合養兔仔?
各位兔媽兔爸有冇咩心得?
好驚會嚇親兔仔

Insomniahk  因為好似上茖大細聲比較勁  2013-2-25 04:22:00 PM
Insomniahk  唔彈大調應該Okay  2013-2-25 04:20:58 PM
Suzanne 2013-2-25 11:54:38 AM
650呎.....it's big enough!!!!

唔使擔心,你彈琴果時觀察下你隻兔仔有咩特別反應, 如果無咩反應就not need to worry. 但係如果係有反應,咁就要想辦法tackle。唔係隻隻兔仔都對任何聲音都好敏感架~~

我屋企兩隻對咩聲都無咩反應,狗吠、吸塵機、車聲都OK, 唯獨係會被炮仗聲、我地既乞痴聲嚇到。
wesky 2013-2-25 01:02:33 PM
關埋門先彈,一開始彈短啲,觀察佢反應,慢慢習慣左就唔驚〜
kingleung2 2013-2-25 01:22:17 PM
唔該晒咁多位
其實我未養,只係想問清楚d先
raywong521 2013-2-25 01:30:17 PM
兔兔初初返到屋企,基本上乜都好鬼驚~你放佢係一個比較靜既地方,唔好成日攪佢,等佢慢慢適應~你係廳彈,兔兔就係房住,閂埋房門,咁兔兔都可以慢慢適應到

我巳前有對兔兔好鐘意陪住我,我係放佢地通屋玩,佢地見我用衣車,佢地會識得走黎我腳踏,或椅底附近訓覺,佢地覺得無題就ok~唔好強迫佢地聽唔鐘意既聲音
kingleung2 2013-2-25 01:36:56 PM
唔該晒!
Bube 2013-2-25 06:12:27 PM

整首 給愛麗斯比佢地習慣下先
呢首歌冇咁激
話說我 n年都冇練琴了
kazas 2013-2-26 03:17:05 AM
Suzanne 發表於 2013-2-25 11:54 AM
650呎.....it's big enough!!!!

唔使擔心,你彈琴果時觀察下你隻兔仔有咩特別反應, 如果無咩反應就not need ...

哈哈,肥肥都係,乞痴聲就算細細聲都一樣嚇到跳起。。。但反而勁大聲既狗吠可以當無到照訓
kazas 2013-2-26 03:18:43 AM
主要都係睇下開頭反應,由完全靜止到岩岩開始彈可能會有反應,但慢慢會適應
都係睇個別兔兔敏感度

快速發帖