1P 幣
成日我睇QQ嘅時候都發現佢會有小小眼屎同眼仔D毛硬左,,
佢又唔係太多...只係小小,,,可能隔日先發現到!!
QQ依家只係2個月大...賓尼兔...係男仔黎架
點解會咁架,,,我係咪用煲左嘅水整濕綿花棒同佢整左就OK架啦....

Suzanne 2013-2-28 11:32:40 PM
我唔敢講係正常現象,
但我可以分享下我屋企我隻寶貝情況。

我屋企兩隻都係賓尼,
女女呢,佢日日都有眼屎架啦...
不過係好似頭髮咁細條,好乾身,
我見到,就咁用手幫佢拎走。

仔仔呢,
佢分泌比較多,佢會一細舊咁痴埋,
我要用暖暖地既濕毛巾幫佢抹。

so far我兩隻都見過馬醫生,
佢都話正常。
rannes.qq 2013-2-28 11:51:00 PM
Suzanne 發表於 2013-2-28 11:32 PM
我唔敢講係正常現象,
但我可以分享下我屋企我隻寶貝情況。

原來係咁,,,我會睇多排架啦,,,
佢岩岩返屋企果1~2日又唔點理人只係食同訓..
加上隻眼咁我真係以為佢病左!!!
但今日放佢出黎玩已經開始跑黎跑去...
見到佢咁精神我都放心哂
Suzanne 2013-3-1 12:41:45 AM
rannes.qq 發表於 2013-2-28 11:51 PM
原來係咁,,,我會睇多排架啦,,,
佢岩岩返屋企果1~2日又唔點理人只係食同訓..
加上隻眼咁我真係以為佢病左! ...

去到新環境就識訓識食,好叻豬架啦!!

兔媽媽可以考慮BOOK一BOOK dr.ma做一做一個簡單body check架~
Yuki78 2013-3-1 12:52:03 AM
Suzanne 發表於 2013-3-1 12:41 AM

兔媽媽可以考慮BOOK一BOOK dr.ma做一做一個簡單body check架~ ...

請問做一次body check 要幾錢
Suzanne 2013-3-1 12:58:55 AM
Yuki78 發表於 2013-3-1 12:52 AM

其實間間都唔多一樣,

如果唔使抽血驗血,
$200 ~ $300就ok架啦~~
raywong521 2013-3-1 02:08:16 AM
Yuki78 發表於 2013-3-1 12:52 AM

一般body check獸醫都係收診金就ok~

除非兔兔病左,有其它野要check,又或者兔地年紀漸長,需要check埋其它野先要額外收費~
rannes.qq 2013-3-1 02:48:26 AM
Suzanne 發表於 2013-3-1 12:41 AM

兔媽媽可以考慮BOOK一BOOK dr.ma做一做一個簡單body check架~ ...

我都有諗過同QQ做body check,,不過驚佢出街會唔習慣..
而我本身都有養狗,諗住遲D帶狗狗去打針先帶埋QQ去...
有個伴嗎....
Yuki78 2013-3-1 09:05:07 AM
Suzanne 發表於 2013-3-1 12:58 AM
其實間間都唔多一樣,

如果唔使抽血驗血,

Ok,thanks
Yuki78 2013-3-1 09:05:52 AM
Suzanne 發表於 2013-3-1 12:58 AM
其實間間都唔多一樣,

如果唔使抽血驗血,

Ok,thank you!   
Yuki78 2013-3-1 09:12:28 AM
raywong521 發表於 2013-3-1 02:08 AM

除非兔兔病左,有其它野要check,又或者兔地年紀漸長,需要check埋其它 ...

這樣兔兔其實係咪都應同人一樣,每年做一次body check!
Yuki78 2013-3-1 09:13:11 AM
raywong521 發表於 2013-3-1 02:08 AM

除非兔兔病左,有其它野要check,又或者兔地年紀漸長,需要check埋其它 ...

這樣兔兔其實係咪都應同人一樣,每年做一次body check!
Suzanne 2013-3-1 11:55:46 AM
rannes.qq 發表於 2013-3-1 02:48 AM
我都有諗過同QQ做body check,,不過驚佢出街會唔習慣..
而我本身都有養狗,諗住遲D帶狗狗去打針先帶埋QQ去. ...

我個女女出親街都要佢條命咁,
不過都無法,
搞到我次次都要盡最快速度返屋企。

raywong521 2013-3-1 01:30:54 PM
Yuki78 發表於 2013-3-1 09:13 AM

其實都係既,若果兔兔咁好彩,成年都唔病一次,我都會帶兔兔去body check,見下醫生,我會安心d囉~

由其年紀大既兔兔,更加需要留意
raywong521 2013-3-1 01:34:19 PM
rannes.qq 發表於 2013-3-1 02:48 AM
而我本身都有養狗,諗住遲D帶狗狗去打針先帶埋QQ去. ...

若果兔兔同狗狗好fb,就係有個伴,若果唔係就仲驚.......

同埋第一次帶兔兔出街,只帶一隻兔兔比較隱陣,唔使一心二用,兔兔驚既話,都可以摸下兔兔,哄下佢

快速發帖