1P 幣
我岩岩清理兔兔個籠果陣...
發現到有幾粒屎屎係好細粒架...
我睇左DR.MA個影片..話D屎屎細有可能係腸慢...
但我見佢食得好好仲有飲水...
所以我帶左手套睇下佢有幾多粒屎屎係細嘅...
我發現左佢係有大約150粒正常嘅臭臭...
6~8粒細嘅臭臭...
咁有冇問題架...

Suzanne 2013-3-1 11:41:41 PM
Me again.

好正常,兔兔日頭有幾個小時都係訓覺休息,呢段時間佢地唔食唔飲都無便便,腸蠕動無咁活躍,  所以幾小時醒後有幾粒便便係會細粒D.

只要唔係constantly 出現irregular shape 便便,或者活躍時間都有幾粒又細又黑的便便, 其實無咩唔妥。
rannes.qq 2013-3-1 11:44:45 PM
Suzanne 發表於 2013-3-1 11:41 PM
Me again.

好正常,兔兔日頭有幾個小時都係訓覺休息,呢段時間佢地唔食唔飲都無便便,腸蠕動無咁活躍 ...

咁我放心哂啦....唔該哂你呀
raywong521 2013-3-1 11:59:04 PM
幾粒係正常架......若果太多細粒先至唔正常~佢地轉草d屎屎都會唔同架
rannes.qq 2013-3-2 12:09:12 AM
raywong521 發表於 2013-3-1 11:59 PM
幾粒係正常架......若果太多細粒先至唔正常~佢地轉草d屎屎都會唔同架

我冇同佢轉草呀...食緊kaytee natural timothy hay
smallsuishan 2013-3-7 08:51:37 AM
兔兔既便便有D細有D大都不用擔心
有時佢地既胃口會因應食野既多定少而影響
如果留意到有細便便就加多少少草俾兔兔多留意就冇事了

快速發帖