如題!!個咀點正都吾肯張開!!
個兔唇好似痴埋左咁!!!

kittyz 2013-3-4 04:54:18 PM
岩岩我無番學帶左蘿蔔去睇醫生,醫生話係個胃有野塞住左,吾係停腸咁小事,而且危殆..同媽媽傾完之後決定俾佢安落死.....好傷心..真係好傷心...兩日都未夠就發生呢d事..我真係諗吾到會咁...唉
btw多謝大家既關心
4A-GZE 2013-3-4 04:56:51 PM
兔兔24小時唔食野,會有生命危險,最差地歩可能係好番都仲有可能手尾要你照顧,學業仲要定生命重要??返小一堂,樓主你可以追返,但係生命呢??冇得追返,樓主睇下有冇朋友同你隻兔兔睇醫生
4A-GZE 2013-3-4 05:00:32 PM
oh RIP
wesky 2013-3-4 06:05:40 PM
最後都趕唔切...
腸停嚴重情況胃部會有硬化物... 身體嚴重脫水..  rip..
希望你學會些甚麼..
syt174698 2013-3-4 06:18:11 PM
kittyz 發表於 2013-3-4 12:42 PM
但我趕住番學,最快都聽日.

你返學到幾點?有無其他人幫到手。
janwrong 2013-3-4 11:38:56 PM
RIP...別太難過
WingBe 2013-3-5 01:08:27 PM
已經無法做手術挽救要安樂死???

RIP....

希望你能學懂重要既喱1課
Insomniahk 2013-3-5 04:46:53 PM
生命一課
yancyan520 2013-3-5 05:03:02 PM
RIP
all_loving_it 2013-3-5 08:00:17 PM
kittyz 發表於 2013-3-4 04:54 PM
岩岩我無番學帶左蘿蔔去睇醫生,醫生話係個胃有野塞住左,吾係停腸咁小事,而且危殆..同媽媽傾完之後決定俾佢 ...

對你兔兔既遭遇, 實在深表同情, 亦為佢既離開感到遺憾!

其實, 腸停絕對唔係小事, 而腸塞只要及時採取合適治療, 係一樣可以康復, 按你所講既情況, 其實兔兔出現問題已有一定時間, 而依兩日有明顯病徵!

對我地人黎講, 2日時間係好短, 但對兔兔黎講48小時係好緊要, 佢地有事, 好多時就係差幾個鐘治療時間, 會令個結局有所改寫

雖然發生依種事你并唔想, 但亦希望借住依件事你可以有所體會同覺悟, 生命係好脆弱, 而我地決定養兔兔既時候, 佢地既生命同健康同時都交到我地手上

如果日後樓主想養任何小動物之前, 希望可以思考清楚, 自己係咪可以凡事以佢地利益行先, 佢地有事係咪可以即刻放低手頭上所有既野, 同佢地去睇醫生同照顧佢地?  係咪有足夠既時間, 精神, 金錢, 體力同耐心去照顧佢地, 如果個答案係"無"或者係"唔肯定", 就真係唔好去養   
kittyz 2013-3-5 08:32:22 PM
兩日都未夠就已經做左天使..實在無法接受,,真係好心痛,好心痛!!!!!
也很自責,我以為係喂得太多草粉,多水分令胃脹,無諗到原來已經咁嚴重!!!
真係好傷心好傷心好難過...
所以我如果再養小動物前一定會心思熟慮..
事前做足功課,吾令事件再次發生!!
希望蘿蔔寶貝上天堂開心開心
仲有大家既關心同較教導!!!
all_loving_it 2013-3-5 10:03:38 PM
kittyz 發表於 2013-3-5 08:32 PM
兩日都未夠就已經做左天使..實在無法接受,,真係好心痛,好心痛!!!!!
也很自責,我以為係喂得太多草粉,多水分 ...

事情已經發生左, 亦已經改變唔到, 希望你可以從中得到教訓!

兔兔唔願食野或便便細左同少左, 已經係出現相當問題, 唔可以只靠餵草粉, 一定要即刻去睇醫生, 如果兔兔無事, 好地地都唔會要食草粉

如之前所講一樣, 兩日時間對我地黎講好短, 但對有病既兔兔係把握黃金時間去治療, 係生係死好靠依段時間, 在此, 希望你日後可以即刻去同兔兔睇醫生, 要知道我地唔係醫生, 好多野只係靠經驗做緊急處理

若日後睇開既醫生休息或full booking, 亦請同兔兔睇返其它獸醫, 唔好係到等
kittyz 2013-3-5 11:17:49 PM
吸收了經驗!咁嚴重既後果我明白!thx
是否一發現吾肯食野就立即喂草粉同按摩再帶睇醫生??
btw 你地睇開邊間診所?
Suzanne 2013-3-5 11:35:06 PM
唔好意思,
In order to learn more ,我想請問你隻兔兔係咪胃口上最近有改變,同埋便便都少左黑咗同細咗㗎?

By the way. 我睇開dr.ma.

Thanks. 希望兔兔在彩虹橋開心。
kittyz 2013-3-6 12:12:01 AM
毛國界動物醫院?醫生不錯?間間診所價錢差不多?
無事,係突然間,我當日仲同佢玩完黎,佢都好精神,,點知,,唉

快速發帖