今日梳毛時,見到兔兔頸背有幾粒頭皮咁既白點點,但其他地方找不到,請問是否乾燥令兔兔有頭皮的東西?謝謝!
Insomniahk 2013-3-5 04:41:49 PM
唔肯定喎
KARYLIN 2013-3-5 06:00:46 PM
Insomniahk 發表於 2013-3-5 04:41 PM
唔肯定喎

係啦..我都唔知係咩黎.....
WingBe 2013-3-5 06:13:38 PM
系咪好細少既點點???

你可以check埋patpat上少少既位置

如果都有..有機會系兔皮蜽...

頸背同pat pat 兔兔比較難清潔...

有蚤都5奇....

但如果好似人既頭皮屑甘,,可能有皮膚病...

2者都要睇醫生咖啦
KARYLIN 2013-3-5 07:16:54 PM
WingBe 發表於 2013-3-5 06:13 PM
系咪好細少既點點???

你可以check埋patpat上少少既位置

好似頭皮似的一點點,幾粒仔,
睇左兔兔好多地方,冇見有白色點點,就只係今朝梳毛的那處,今朝也拿了出來...
但兔兔有蚤是否多數會是黑色的?

上個月都同兔兔做左身體檢查,醫生也說兔兔很健康的... 應該不會有皮膚病吧~
花芝媽 2013-3-5 08:06:29 PM
我之前兔仔乾燥 + 換毛 都有D頭皮  ~~~   0.0  睇完DR.MA佢話有D兔仔乾燥都會WO  ....  

D虫多數 一粒粒黑蚊蚊會周圍走的
KARYLIN 2013-3-5 08:56:38 PM
花芝媽 發表於 2013-3-5 08:06 PM
我之前兔仔乾燥 + 換毛 都有D頭皮  ~~~   0.0  睇完DR.MA佢話有D兔仔乾燥都會WO  ....  

咁就好了~多謝你呀~
raywong521 2013-3-6 01:11:20 AM
你可以睇定d先,兔地有時真係會有小小皮屑,不過,皮屑個量係好小既

若果你見到d點點越來越多,仲會郁既,就要帶兔兔睇醫生喇~
KARYLIN 2013-3-6 09:13:06 AM
raywong521 發表於 2013-3-6 01:11 AM
你可以睇定d先,兔地有時真係會有小小皮屑,不過,皮屑個量係好小既

若果你見到d點點越來越多,仲會郁既,就要 ...

知道~唔該哂你~
WingBe 2013-3-6 01:08:21 PM
花芝媽 發表於 2013-3-5 08:06 PM

@@原來都會有....

但d蚤 5系好黑咖喳...灰灰白白好細1點.....
BeBePig 2013-3-9 10:48:35 PM
我家BeBe都有頭皮甘架情況,上次帶去睇dr.Ma都話係天氣乾燥.再加埋耳內清潔不到的地方。所以bebe不停R耳背.有頭皮情況。(白色)不過到家下都未好返,還越來越大面積。在頸背位都有,醫生俾左支Aloveen conditioner擦係乾燥位置。每星期一次。

我想知道什麼才是兔皮蜽?是什麼情況才會出現兔皮蜽?
如果情況冇改善係咪不止頭皮問題?

快速發帖