1P 幣
用平時人用果啲電子磅幫兔兔磅重,磅到1.8kg
但係獸醫果到磅係1.XXg
點解會唔同嘅?係咪要將kg化成g?
Suzanne 2013-3-15 05:51:27 PM
Definitely impossible 1.XX G!!!
1KG=1000G.

細到好似倉鼠咁既小動物先以gram以單位,
我估係你搞錯左~

應該係獸醫都係磅到1.xxkg先對~
all_loving_it 2013-3-15 07:27:46 PM

1KG (公斤) = 1000G (克)

下, 無可能得1.XX克 (G)播

1克相等於1粒至1粒半我地平日食既靈芝膠囊既重量

你所指診所個磅到係1.XX克, 有幾個可能 :

1) 一係你睇錯左

2) 診所用既磅單位部份既顯示其中個"K"字液晶體顯示壞左, 所以只見到個"G"字, 所以誤以為係克

3) 個磅直頭壞左
MIA 2013-3-15 07:59:05 PM
咁用平時人用果啲電子磅幫兔兔磅重所顯示0既數字係準確定係錯?
定係要買返一個嬰兒磅幫兔兔磅先至為準確咖?
多謝回答,十分感激
Suzanne 2013-3-15 08:24:05 PM
MIA 發表於 2013-3-15 07:59 PM
咁用平時人用果啲電子磅幫兔兔磅重所顯示0既數字係準確定係錯?
定係要買返一個嬰兒磅幫兔兔磅先至為準確咖? ...

我用平時人用的電子磅同我兩隻兔仔磅,
同診所磅的結果一樣。

不過你若然覺得太大,
可以買專為小動物而設的磅o既~~
hh0 2013-3-15 08:52:34 PM
我都係用普通電子磅,人用果D,隻隻都保持差不多重量,每個月磅一次作為參考
all_loving_it 2013-3-17 10:52:00 AM
MIA 發表於 2013-3-15 07:59 PM
定係要買返一個嬰兒磅幫兔兔磅先至為準確咖? ...

用人磅既電子磅得架喇, 都係計重量, 只要個磅無壞係無影響

更何況嬰兒磅都係比人磅

所以, 係無問題, 放心啦
MIA 2013-3-19 04:45:25 AM
all_loving_it 發表於 2013-3-17 10:52 AM
用人磅既電子磅得架喇, 都係計重量, 只要個磅無壞係無影響

更何況嬰兒磅都係比人磅

咁我明白拉,唔該晒

快速發帖