小白差唔多走左一年..
其實我想養一隻兔 仔仔好耐

可以陪朱朱,唔洗咁寂寞
而且放大假既時候,我要返鄉下

以前由細細個小白同朱朱会係一齊去人地屋企寄養
但係..
小白已經唔係到,,
當我返大陸既时候..
唔知点好..
朱朱又咁細膽.突然去一个陌生既地方.又無人陪,,
諗起都好擔心

但係養左既话...
當其中一隻兔兔死左   我又驚兔兔接受唔到
兔爸兔媽..你地覺得我應該養唔養好..

mimkey5566 2013-3-18 01:39:15 AM
raywong521 發表於 2013-3-18 01:24 AM
我巳前養左兩隻,一隻走左,另外果隻傷心過度,跟住走埋........之後我又再養過一對兔兔,重新夾過,但我係養之 ...

我想問下..
你經過幾耐 先淡忘到失去兔兔既痛苦
仲有你點樣先 確定到自己可以重新再養過兔仔@@?
而且你唔驚 再經歷兔兔死去既痛楚咩
raywong521 2013-3-18 02:21:52 AM
mimkey5566 發表於 2013-3-18 01:39 AM
我想問下..
你經過幾耐 先淡忘到失去兔兔既痛苦
仲有你點樣先 確定到自己可以重新再養過兔仔@@? ...

我覺得呢d係好抽象既問題........我係一年裡面,失去左三個小朋友,兩隻兔兔,一隻狗狗,兔兔養左6,7年,狗狗養左11年,時間係最好既良藥,痛苦慢慢沖淡,我無刻意忘記兔兔,狗狗,佢地永遠係我心裡面既一個小角落,無需要忘記,佢地只係變左永恆,去左彩虹橋過住d無憂無慮既生活,他朝有綠既話,我地又會用另一種方式相遇,可能你會覺得我咁諗好傻,但係咁諗係我覺得最舒服既方法

我都驚再失去兔兔,但人生一定有聚有散,從來都唔係我地自己話到事,何苦對未發生既事,想太多呢?更何況,每一隻寵物,我都有用心愛過,能夠照顧到佢地生命既盡頭,在於我來說,巳經係完美既結局~
mimkey5566 2013-3-18 02:51:21 AM
raywong521 發表於 2013-3-18 02:21 AM
我覺得呢d係好抽象既問題........我係一年裡面,失去左三個小朋友,兩隻兔兔,一隻狗狗,兔兔養左6,7年,狗狗 ...

我唔覺得你諗既野好傻  因為我都有咁諗過..
但係我始終都放唔低..
不過見到你一年經歷左咁多痛苦..
仲係堅持養動物,我真係好佩服你
加上..
世界上好多人都會經歷到生離死別,
亦可能有D人所經歷既野仲勁過我地..

而且我同你一齊比既話 簡直係小毛見大毛
SO..
等到我真係完全放低左
或者
等到我真係可以 承受到離別既痛苦
我再諗清楚 會唔會再養多隻兔兔
THZ咁多兔爸兔媽

Bube 2013-3-18 08:32:11 AM
mimkey5566 發表於 2013-3-18 02:51 AM
我唔覺得你諗既野好傻  因為我都有咁諗過..
但係我始終都放唔低..
不過見到你一年經歷左咁多痛苦..

不如將你既思念轉移到呢隻兔兔身上啦
比佢兩份既愛

樓主要加油呀
人一世流流長
仲有好多經歷要過
要 加油呀

快速發帖