1P 幣
我家兔兔飲好少水呀
有冇問題架
wesky 2013-3-21 08:52:54 PM
除左飲少左水, 佢平時食咩草糧? 最近飲食及便便情況有冇唔同??
dale2013 2013-3-21 09:08:47 PM
sorry...補充返
佢係新來我家,兔兔係向寵物店買,店員話佢兩個月大
佢每日都有食好多草,本來有一個大水樽比佢,但唔知係咪佢太細,佢的唔到個水樽波波飲唔到,跟著買過個新比佢,佢的到個波波,但的幾下又唔飲,跟住我試下用個豉油碟放啲水比佢,佢一陣間就飲晒…………激死我
但用個豉油碟比佢飲,佢又成日踩落去又打反搞到濕晒…………
都唔知點好……
DomDomPig 2013-3-21 10:46:00 PM
水樽係未掛得太高呢
影相張黎研究下
MonicaWong 2013-3-21 11:19:24 PM
我最初都買左3個先有一個岩我隻囡,最後E字頭牌子最fit,佢好易頂到粒珠飲水!
raywong521 2013-3-22 12:30:37 AM
可能掛太高,同埋個個牌子既水樽都唔同,都d易頂d,有d就難頂d
wmkcnw 2013-3-22 12:28:54 PM
你要買個細咀俾佢, 如果佢太細, 你真係要掛起個水DULL佢飲.
all_loving_it 2013-3-22 08:38:41 PM

你只兔兔既體型幾大?  係咩品種?

你指飲得好少水, 即係每日飲幾多到?

兔兔飲水同佢既體型大細同飲食有關, 如果佢係以食A草為主, 咁兔兔會相對比食T草飲水量少

寵物店既兔兔一般都係一個至個半月大到 (除左某寵物店I **** RABBIT賣有出世紙)既兔兔之外, 一個月大既兔兔都未完全斷奶, 所以佢地飲水量係比較少, 有部份又係飲幾下就唔飲, 不過, 你要去衡量佢飲水量係咪太少, 你係要計佢全日一共飲幾多先得, 唔係睇佢每次飲幾多下

另比兔兔食既兔糧要先用少量水浸軟, 因為BB兔消化力較弱
dale2013 2013-3-22 11:01:10 PM
咁樣放水樽有冇問題?
佢係貓貓兔黎架~
而家每日都只係早晚餵一拳頭左右a草,t草就大量(早晚加一次滿草架)
佢每日飲呢個樽4份1左右啦,咁算唔算少呀?

快速發帖