Yeah!我地終於都番黎啦!

話說上年因為工作關係要離開香港到美國一年...

當時其實屋企人有提議過留低兔兔比佢地睇住...

但自己覺得佢地始終唔會花好多時間陪兔兔,而且兔兔有起咩事上黎佢地未必會咁容易察覺到...

所以,決定帶埋兔兔走…

我當時冇搵寵物移民公司, 因為覺得佢地係超級濫收費用...

雖然最後用左好多時間做資料搜集…

但係絕對值得! 因為慳番起碼一萬蚊!

又唔駛驚會唔會所托非人…

Anywayz…

最後自己揀左坐 United Airlines…

因為只有佢地肯比兔兔上機同自己一齊坐…

咁起碼方便自己照顧兔兔…

第一次坐飛機, 其實見到衰仔喺起飛嗰陣驚到成隻兔震晒…

係咁爬上自己心口要抱…

初時都驚佢會唔適應…

不過好快佢已經冇事肯食菜嘞:

到第二次轉機再起飛, 衰仔已經懶醒…

一上到機就出黎睇風景:

而且飛機升降都冇問題嘞{:soso_e182:}

至於出境手續/費用方面,其實一啲都唔難同唔貴…

由於香港冇寵物出境管制...

所以只需要預備以下 3 樣比航空公司同美國入口:

1)Body Check + Health certificate + 必時之需既後備藥 = $ 1250

2)漁農署加簽 health certificate = $ 155

3)兔兔機票 = USD 125

不過雖然自己跟晒指示…

但其實到真正飛嗰日...

由香港出發到美國轉機…

根本完全冇用過嗰啲documents!!!

最搞笑係喺美國過關拎住隻兔子都冇人理…

海關啲人只掛住睇兔仔…

話好cute 好 cute…

最後竟然係連兔袋都冇scan 過

完全係直行直過…

{:soso_e140:}

raywong521 2013-4-30 03:12:32 PM
兔兔望街果張相好得意啊~
yancyan520 2013-4-30 04:06:18 PM
好得意丫
Bube 2013-5-1 02:09:24 AM
適應力好強  
叻叻 {:soso_e179:}
我家妹妹搭巴士驚到瀨屎 {:soso_e136:}
NiCoLai 2013-5-12 11:38:46 PM
好得意呀~~ 好乖呀~~
muimuisze 2013-5-18 05:58:13 AM
返香港兔兔要放CARGO, OK嗎? 想問下返到香港機場系咪好快就接到兔兔呢?
Hitan 2013-5-19 07:57:34 PM
muimuisze 發表於 2013-5-18 05:58 AM
返香港兔兔要放CARGO, OK嗎? 想問下返到香港機場系咪好快就接到兔兔呢?

係啊, 香港入口管制兔兔返港一定要以 cargo 形式托運...
你返黎/上機前一定要問定落機去邊個空運中心接兔兔!
因為香港機埸裡面有兩個唔同地方, 而且仲要唔係喺附近...

至於快唔快手, 我覺得一啲都唔快...
先要去貨運中心大堂交 $$ + 辦理手續 + 對文件...
之後要跟職員入貨柜埸到另一個 counter...
等佢地再核對資料...
然後再到漁農署 office 再辦手續...
再等其他職員去接兔兔出黎...
加上, 我當時 landing 係晏晝 5 點幾...
自己攞完行李再去貨運中心...
喺大堂辦完手續到漁農署 office 既時候...
先發現當時係漁農署職員放 dinner 時候...
結果係門口等到 8 點先可以再辦手續...
接到兔兔前後一共差不多 3 個鐘!!!
Hitan 2013-5-19 08:07:11 PM
muimuisze 發表於 2013-5-18 05:58 AM

詳情你睇番呢篇啦!
http://petkd.net/thread-23972-1-1.html
muimuisze 2013-5-20 02:15:08 AM
Hitan 發表於 2013-5-19 08:07 PM
詳情你睇番呢篇啦!
http://petkd.net/thread-23972-1-1.html

我系早上5點幾到, 問過話8點空運中心接兔兔, 睇嚟我要先返屋企放低行李再去接啦
Carly 2013-9-7 12:50:27 PM
好得意我諗如果我帶埋我隻菇佢一定坐唔定通街走
Dylan 2013-11-26 04:10:47 PM
多得你係一個好好既主人

快速發帖