購自旺角 i love rabbit
店員話3個多月大侏儒兔, 唔知真唔真呢?
第一次養兔兔, 請多多指教~
兔兔名叫"飯飯"
all_loving_it 2013-5-6 12:05:44 AM
emi826 發表於 2013-5-3 10:00 AM
飯飯唔肯用便盆呀~
已經將D尿尿和便便都放入去, 而且調咗成日尿尿嘅地方, 但都係唔用仲要四圍尿尿 ...

你只兔兔黎左咁短時間, 唔識用廁所好正常, 而且每只兔兔學兔兔學習能力唔同, 有快有慢, 有部份兔兔就算訓練一生, 都係學唔識

另有部份兔兔好有個性, 佢係識/知道要到指定既廁所便便同尿尿, 但佢唔用, 咁唔係因為唔識, 而係佢唔鐘意, 唔會按你既要求去做

去到新環境因安全感唔夠同霸地鈕盆, 所以會留下尿味

其實只要你每日同佢換墊材, 籠入便放足夠墊材, 即使兔唔用廁所, 問題不大, 對兔兔既健康亦無影響

兔兔曾尿尿既地方可用紙巾末走, 放入廁所, 再用稀釋既白醋清理, 辟除尿味, 便便則直接放入廁所即可

all_loving_it 2013-5-6 12:08:43 AM
coolgirl6275 發表於 2013-5-4 04:07 PM
初期兔兔唔識用廁所係正常架。。
可以試下放個草架係廁所隔離
等佢係果度食果度去vv (佢唔肯上去個廁 ...

如果將草架放係廁所旁邊, 咁廁所上既隔網拎走, 唔係兔兔長期係隔網上活動, 食草, 會好易生腳枕/腳蒼
coolgirl6275 2013-5-10 02:30:20 AM
all_loving_it 發表於 2013-5-6 12:08 AM
如果將草架放係廁所旁邊, 咁廁所上既隔網拎走, 唔係兔兔長期係隔網上活動, 食草, 會好易生腳枕/腳蒼
...

仔仔會咬下面d紙砂/尿片 (放咩咬咩
all_loving_it 2013-5-10 08:39:10 PM
coolgirl6275 發表於 2013-5-10 02:30 AM
仔仔會咬下面d紙砂/尿片 (放咩咬咩)

你要不停嘗試去比唔同既墊材同其它牌子比兔兔, 觀察下情況

你嘗試過幾多只墊材?

我屋企豬腳薑佢最初黎既時候, 我比某部份牌子既紙砂佢, 佢咬, 尿片亦咬, 木粒, 草粒反正比咩都差唔多都照咬, 結果, 我比埋其它材質同牌子既墊材去嘗試觀察, 最後試出有一只紙砂佢係唔咬, 而家都係用緊

如果計起上黎, 我前前後後比左十幾二十只唔同牌子同材質既墊材先成功

你只要肯去嘗試唔放棄, 一定可以搵到岩兔兔用既

快速發帖