1P 幣
大家好!同兔仔做body check, 醫生話佢有一隻手指仔有d紅同少少甩毛 (其實平時睇唔係好覺,以後要細心d觀察佢),要驗係咪真菌/寄生蟲。 請問醫生同兔既手指仔拔毛驗真菌係咪要拔一汁架(約五至六條毛, 兩個月大兔仔)?醫生total拔咗三次,第一次一條,第二次都係一條,但第三次就一汁...個汁入咗膠袋話send去驗真菌。

因為見到兔仔即刻彈了一下,隻手仔即時紅咗,好明顯見到肉,都幾心痛。但我問需唔需要特別護理,醫生話唔駛。返到屋企兔仔隻手仔有紅腫,兔仔仲不停咁lam隻手......最後我用生理鹽水同佢消毒。

最佳答案

wesky 查看完整內容

用生理鹽水洗過都okay 但點解要咁樣拔毛... 有點奇怪...... 我之前都係見醫生用膠紙痴 d sample 去化驗
wesky 2013-5-3 02:51:46 PM
用生理鹽水洗過都okay
但點解要咁樣拔毛... 有點奇怪......
我之前都係見醫生用膠紙痴 d sample 去化驗
rannes.qq 2013-5-3 07:12:57 PM
你睇邊個醫生呀咁暴力嘅
raywong521 2013-5-3 07:32:10 PM
你睇果個係乜野醫生?唔係個個醫生識醫兔仔~
啫喱仔 2013-5-3 08:49:47 PM
謝謝大家!好想喊

兔仔而家仲有紅腫同間中LAM手,但無之前咁密,係咪KEEP住每日都同佢用生理鹽水消毒就OK啦?大約幾時應該好番?  兔兔好好依然食得柯得同中槍訓,有冇乜嘢需要特別觀察/留意?

Book之前有search過個獸醫,OK,仲有人讚佢細心(當然唔係睇最出名個兩位醫生
),咁時間又夾到無咁難BOOK,就去咗睇,諗住body check無乜問題,點知搞到兔兔咁......
warm_warm 2013-5-5 03:59:14 PM
你search過醫生既資料,果位醫生是否懂得醫兔兔?
拔毛真係怪左少少,因為我阿仔要化驗,醫生都係用膠紙痴d毛毛去檢驗
DomDomPig 2013-5-8 12:01:37 AM
樓主可否公開醫生名?等大家留意下
講真,用膠紙痴毛毛去化驗好普遍,點解要咁粗暴拔毛呀?我諗起都燉你隻兔兔痛呀,陰公豬
MIA 2013-5-9 03:42:30 AM
拔兔兔手指之間啲毛去化驗,我都係第一次聽,貓狗拔毛去化驗我就見過!都係拔一執仔!

快速發帖