1P 幣
糧從OXBOW轉MONI,但我隻兔仔一粒都唔食... ...成包淨反度....最慘係咬串個袋,俾人都冇人要... ...
呢度有冇兔仔都係咁ga?

wmlynlyn 2013-5-5 09:30:05 PM
我隻兔刀5中2食oxbow新出個隻糧,問左dr betty佢話5食糧冇問題最緊要食草
syt174698 2013-5-5 11:20:02 PM
轉糧要逐一慢慢轉,一下子唔可以轉,唔食送比人囉,睇下有無兔友需要
all_loving_it 2013-5-5 11:38:02 PM
請問你係用咩方法同兔兔轉糧?  

兔兔轉糧唔係件小事, 每次餵糧係要將新果只糧溝埋之前食開既糧, 慢慢轉, 比兔兔慢慢適應

兔兔同人一樣都有喜愛既口味, 有唔鐘意食既野, 所以, 你兔兔如果唔鐘意MOMI 依只糧都無辦法

你點解要幫兔兔轉糧?  醫生建議?  定係其他原因?

另你提及個糧袋已經咬穿左, 係因為你無放好, 絕大部份兔兔都好鐘意咬野, 你唔放好, 佢當然會咬啦

袋糧雖然已經咬穿左, 不過, 你真係要謝天謝地兔兔唔鐘意食依只糧, 唔係既話, 佢咬穿個袋之後食左好多干糧之後, 好大機會出現腸胃健康問題

raywong521 2013-5-6 09:53:20 AM
轉糧唔可以一次過轉,要慢慢轉,動物唔同人,鐘恴日日唔同口味,兔兔轉糧,草,都要慢慢轉,要比兔兔適應,現在兔兔一定很懷念之前果包糧~

仲有樓上講得o岩,辛好呢包糧,兔兔唔鐘意食,若果唔係兔兔大量食,真的會有腸胃問題,以後放東西,真的要小心點呢~
wesky 2013-5-6 05:13:08 PM
Momi 草糧? 果隻只可以當粒狀嘅乾草
Insomniahk 2013-5-8 11:50:35 AM
點解一定要食呢隻?
winter 2013-5-9 03:26:31 AM
wesky 發表於 2013-5-6 05:13 PM
Momi 草糧? 果隻只可以當粒狀嘅乾草

當零食草????
logyout 2013-5-10 08:43:28 AM
all_loving_it 發表於 2013-5-5 11:38 PM
請問你係用咩方法同兔兔轉糧?  

兔兔轉糧唔係件小事, 每次餵糧係要將新果只糧溝埋之前食開既糧, 慢慢轉,  ...

我都係舊溝新咁換,但佢識得揀番出黎~ 正如下面所說, 佢應該好懷念以前包糧

之前唸過佢食咗OXBOW食咗半年,可能會悶。佢食開OXBOW草,有時都會俾少少MONI草佢食吓。

日日都食同一味人都悶死吧~~~~
wmlynlyn 2013-5-10 09:39:53 AM
兔兔轉糧要慢慢黎,雖然糧只係佔主食既一小部分,但刀5好咁心急,其實佢食開個隻冇咩特別就5好俾佢食其他,佢好難適應的
all_loving_it 2013-5-10 08:47:53 PM
logyout 發表於 2013-5-10 08:43 AM
我都係舊溝新咁換,但佢識得揀番出黎~ 正如下面所說, 佢應該好懷念以前包糧

之前唸過佢食咗OXBOW食咗半年 ...

其實轉糧對兔兔黎講唔係小事, 對佢身體機能有一定影響, 因為每只糧當中所含原素成份有別, 如果唔係必要根本唔需要同兔兔轉糧

唔好用人既角度同需要去認為兔兔都係咁樣, 好地地佢食開只糧唔好轉, 你半年同佢轉一次佢根本好難適應, 亦係多此一舉

快速發帖