我已經受夠了,就算我病阻,收夜十二點,返家都放佢陪佢
每月送禮物,新玩具,都試過用手餵糧,
佢只會係怕怕時(例如陌生環境,見到第二d兔)先只躲去我度
平時就會無啦啦衝來咬我,抱就唔駛講,必咬,我好生氣
為何我無私的付出換來這樣
我罸又罸過,忍又忍過
今天罸佢坐牢,還比男友話了一頓,吵架起來
all_loving_it 2013-5-10 11:31:47 PM
y22f 發表於 2013-5-10 11:19 PM
我明白啦!我會多d包容
不過希望佢唔好好似你之前隻兔免禁七年先like我啦
兔子生命短暫,想快d享 ...

你既然明白兔兔一生無幾多年, 咁你就好好珍惜同佢相處既每一日, 唔好晒時間去計較, ok?

你話原諒佢, 會唔會太嚴重?  你已經埋怨佢, 罰佢, 拎佢同以前只兔兔去比較, 話佢有幾唔好, 難道咁仲唔足夠?  

你話佢傷左你個心, 但我覺得你何嘗唔係傷害左佢?

唔好話以前只兔兔7年後先唔咬我我都唔介意, 就算佢一生不停咬我, 我仍然都對佢一樣, 仍希望佢可以咬我多個7年, 只要佢健康就好
DomDomPig 2013-5-11 12:00:51 AM
y22f 發表於 2013-5-10 11:07 PM
咦咦?我隻兔和你兔兔名字一樣-domdom

你隻兔兔叫domdom呀?哈哈,咁你錫佢多d啦,domdom好名黎架
認真d先,其實兔兔真係知你點對佢架,你花多d時間去同佢培養感情啦。我隻兔兔好錫我,所以我老公唔抵得,就成日整古兔兔,兔兔就唔錫我老公喇。所以我相信你對兔兔好,總日會令到兔兔錫返你架
y22f 2013-5-11 12:14:03 AM
all_loving_it 發表於 2013-5-10 11:31 PM
你既然明白兔兔一生無幾多年, 咁你就好好珍惜同佢相處既每一日, 唔好晒時間去計較, ok?

你話原諒佢, 會 ...

咁我又無係佢面前話我以前隻兔兔乖
我只係佢咬我時話(nono)姐

如果你生個小朋友打巴你,你唔同佢計較,
你唔係用(原諒)哩個字眼形容咁應該用咩字?
我用錯詞語??
lucass 2013-5-11 12:15:33 AM
我隻兔都係成日咬我,仲要特登跳上床咬我,趕完佢又跳上來繼續咬,不過都係輕咬。我覺得佢係同我玩,佢好得意,冇問題,ok呀。
我係第一次養兔,而家養左四個月左右。
all_loving_it 2013-5-11 12:31:33 AM
y22f 發表於 2013-5-11 12:14 AM
咁我又無係佢面前話我以前隻兔兔乖
我只係佢咬我時話(nono)姐

好多人以為兔兔無感應, 我地無講出口既野佢地唔會知, 其實唔係囉

如果你認為你既心態同方式無問題, 你當然有權繼續

我只可以話如果我個小朋友無端端打巴我, 我會反省同檢討自己點解佢會咁做囉, 有咩令佢有咁既反應

要講原諒, 我會請個小朋友原諒我唔識同佢相處, 令佢出手打阿媽囉

而唔係我原諒佢囉

無論係小朋友同寵物, 佢地既行為都係有原因
idyidy 2013-5-16 04:33:11 PM
...我果隻衰野有時心急要食糧都會咬我架....不過就唔係好大力...
隻衰囡驚死冇得食咁架....

快速發帖