1P 幣
各位師兄師姐
我想請問邊到可以買到健康又有質素的免仔??
因為見漁街的評價一般, 但除此NO IDEA 邊到仲可以睇兔兔.

另, 安哥拉兔仔在香港有賣嗎?? 邊到有呢???

wesky 2013-5-26 05:32:18 PM
好難講, 想健康可以考慮去兔協或SPCA領養
係街買完, 點都要花錢做個BODY CHECK~
最好唔去去一箱放十幾隻既地方買, 因為好容易交叉感染, 即使某隻兔看似健康, 但亦有可能受到感染

如何選擇健康的兔兔
http://petkd.net/forum.php?mod=viewthread&tid=9384

領養兔兔
http://petkd.net/adopt.php?mod=list&category=3
syt174698 2013-5-26 07:33:38 PM
其實領養仲好啦。呢度都有幼兔,安哥拉要勤梳毛,最初我本人認為照顧短毛比較好。
crystal55445 2013-5-26 11:16:26 PM
我提意你往香港寵物交易所領養,既可幫人,又可以有相睇!幾好呀!
raywong521 2013-5-27 01:48:11 AM
支持領養~
啫喱仔 2013-5-28 07:41:45 PM
不如試吓去兔協睇吓?我啱啱個星期六去過,多咗好多好得意又健康既兔仔(有病兔協會寫明既)。我行埋去其中一隻既寵到佢會走過來,仲俾我摸頭仔,真係好得意。

我一個月前去過兔協,個時反而好多俾人HOLD咗,一係有長期病患唔適合新手養(冇諗過一個月後會多咗咁多棄兔)。結果我係I X RAXXXX 到買咗,除咗有皮膚病外(未必關鋪頭事既,可能關天氣事因個排好潮濕),其他都好健康。
TangPakHo 2013-5-30 03:10:19 PM
建議你領養啦, 可以幫到人呀
jennyjenny 2013-6-5 11:11:20 PM
TangPakHo 發表於 2013-5-30 03:10 PM
建議你領養啦, 可以幫到人呀

兔協開放日我都去左, D 兔兔真係好靚, 好多仲要係比人遺棄比左漁護轉介或者就咁放係兔協門口, D 人真係好無責任, 什麼對毛敏感, 家中老人家哮喘, 通通是籍口, 由第一天帶兔兔返屋企這些問題已經存在。不過開放日那天好多兔兔都比人HOLD 左, 要再等下次了。

快速發帖