1P 幣
兔仔四五個月大,突然變得好惡,以前伸手入佢籠到幫佢清籠冇問題,又識去廁所。但呢兩日唔同咗,反轉個草盒(扣係個籠到都反到)搞到成地都係草,伸手入佢籠到想幫佢整番會"fu fu' 聲,仲出兔拳阻止我。係籠既門口位VV,便便得番6-7成係廁所......

係唔開心定發情?

最佳答案

sweet0122 查看完整內容

我囡囡都係咁 初初我都好愕然,明明之前好乖嘛,某日開始成日搗蛋 伸手入去清籠會嗚嗚聲,仲突然衝埋黎想咬我隻手,又咬開廁所蓋搞到d墊料同便便周圍係/.\ 後尾上網爬文,知道兔兔長大,開始會霸地盤,而且每個月發情期果時脾氣都會差d的@.@ 之後我會喺兔兔放風時先清籠,有時要伸手入佢籠執便便時會一邊摸佢頭仔一邊細聲同佢講話“媽媽幫你執便便喇,阻你一陣啊“,一路執一同佢傾住計,咁佢就會乖乖瞓定定唔理我 其實我覺得多d摸 ...
sweet0122 2013-7-5 07:30:56 PM
我囡囡都係咁
初初我都好愕然,明明之前好乖嘛,某日開始成日搗蛋
伸手入去清籠會嗚嗚聲,仲突然衝埋黎想咬我隻手,又咬開廁所蓋搞到d墊料同便便周圍係/.\
後尾上網爬文,知道兔兔長大,開始會霸地盤,而且每個月發情期果時脾氣都會差d的@.@
之後我會喺兔兔放風時先清籠,有時要伸手入佢籠執便便時會一邊摸佢頭仔一邊細聲同佢講話“媽媽幫你執便便喇,阻你一陣啊“,一路執一同佢傾住計,咁佢就會乖乖瞓定定唔理我
其實我覺得多d摸兔兔同温柔咁同佢傾計係有幫助的,雖然佢未必聽得明你講乜,但佢會feel到你錫佢的^.^
wesky 2013-7-5 08:44:03 PM
兔兔開始成年, 有地盤意識, 儘量係兔兔唔係籠既時候先執籠, 唔係好易被打
crystal55445 2013-7-6 12:12:24 AM
同人一樣,越大越有個性,要接受!
啫喱仔 2013-7-6 01:27:08 PM
佢真係好有個性,唔知好嬲定好笑,幫佢加草摸佢頭仔就OK,一想幫佢拾地下/廁所既草就"咕咕"我,當正我係偷草賊
啫喱仔 2013-7-6 01:40:01 PM
sweet0122 發表於 2013-7-6 03:03 AM
我囡囡都係咁
初初我都好愕然,明明之前好乖嘛,某日開始成日搗蛋
伸手入去清籠會嗚嗚聲,仲突然衝埋黎想咬 ...

兔兔真係好搞笑,我而家都係用懷柔政策,一隻手摸佢頭仔、又或者用食物如草既花、A草引佢去籠既另一邊,另一隻手就拾佢D草...

好啦,我再努力試吓,同佢傾多D計,希望安撫到佢
sweet0122 2013-7-6 07:10:27 PM
啫喱仔 發表於 2013-7-6 01:40 PM
兔兔真係好搞笑,我而家都係用懷柔政策,一隻手摸佢頭仔、又或者用食物如草既花、A草引佢去籠既另一邊, ...

兔兔好為食,用佢地鐘意食既野分散主意力真係唔錯既方法@v@
不過佢地食緊果時千祈唔好搞佢d野食,佢地會唔鐘意的~.~"我試過想移開佢個碗仔執便便,佢即刻好惡咁bu bu我>.<
兔兔真係要用懷柔政策先得,一高壓佢會同你搞對抗,會bu人咬人更加曳曳=.="
我都學習緊做個好兔媽,一齊加油!^v^

快速發帖