40P 幣
以下有少少交代. 希望有心人睇睇. 了解左睇下有無有同樣既朋友分享.

我從前主人接兔仔回來養是2歲. 前主人說兔子在1歲於兔協絕左育.
我至現在養了牠1年多點. 而家佢3歲多dd.

佢係男仔. 不過我這幾天在跟牠配時發現佢屁股十字位.
個位唔止係個十字. 如果我拉開小小佢屁股. 佢個位會一直延伸落去.
之後有一條黑線既野類似之前受傷過既位, 個延伸既位係黑色. 感覺好似係血好耐之前乾左咁樣.

想知道呢個位係咪就係佢之前做絕育時既傷口位.
有無兔兔主人既兔絕左育可以答下我.
(佢一切正常, 有毛有精神有食有痌超活潑).

唔該晒.

raywong521 2013-9-8 11:11:14 PM
其實你會唔會係講緊個氣味線果個位,黑色果d會唔會係老泥?

或者你可以影張相上黎,可能係我誤會
wesky 2013-9-8 11:19:58 PM
似臭腺摺位,  聞下大唔大味
poorguy2 2013-9-9 02:22:55 PM
wesky 發表於 2013-9-8 11:19 PM
似臭腺摺位,  聞下大唔大味

其實佢係賓尼兔.
個位就係同個屎忽個十字既兩邊一直延伸入條尾附近.
每邊都有條長形黑色塊狀野. 我無掂佢呀怕整親佢.
poorguy2 2013-9-9 02:29:54 PM
raywong521 發表於 2013-9-8 11:11 PM
其實你會唔會係講緊個氣味線果個位,黑色果d會唔會係老泥?

或者你可以影張相上黎,可能係我誤會 ...

再補充多dd啦. 平時我都唔會睇. 因為跟本唔知有臭腺要清潔. 講真一般養盟兔既人都係驚佢唔食野無屎痾都黎唔切. 仲點會知咩臭腺.

事緣係佢近排成日搞個大比右邊內. 我睇返佢原來開始甩甩地毛達位. 於是同佢茶藥同睇下咩事甩毛先睇到果個位.
如果真係臭腺既我就用棉花棒濕下暖水佢佢捽左佢(網上爬文教).
hh0 2013-9-9 09:10:29 PM
多數係臭腺,用濕棉花棒抹左就得,一定唔係絕育傷口

快速發帖