20P 幣

bb唔用得廁所,會將廁所反轉再反轉,咬個鐵架出來,盡力製造嘈音。唔用得毛巾尿墊膠墊,會不停挖地,反起哂毛巾尿墊。
用紙粒?木粒?carefresh?混合?
如果carefresh三吋厚日日換咪好貴?
要鋪幾厚?
佢不停挖地,非常勤力,攪到我2.5小時瞓吓醒吓,最終半夜三更,加豬仔板,就靜了,好舒服好like咁食草瞓覺。

最佳答案

啫喱仔 查看完整內容

我隻仔同你兔兔好似,佢哋真係好有毅力,哈哈!! 廁所問題: 只要係文具鋪買兩個鐵圈 (五號子咁大用來穿notes個種),將廁所扣住個籠,兔兔發覺郁唔到個厠所就唔會再搞/玩架啦。長遠來講用厠所會較好,衛生d兔兔都舒服d。 墊料問題:我阿仔都係好奇豬,咩都咬,而如果放咗d佢唔鐘意既嘢入佢籠,佢一定狂抓,好似想毀滅佢咁,真係好嬲又好笑。諗番我哋自己都唔想有自己唔鐘意既嘢係自己間屋,所以兔兔都係捍衛佢既家園啫 ...
啫喱仔 2013-10-2 01:08:49 AM
我隻仔同你兔兔好似,佢哋真係好有毅力,哈哈!!

廁所問題:  只要係文具鋪買兩個鐵圈 (五號子咁大用來穿notes個種),將廁所扣住個籠,兔兔發覺郁唔到個厠所就唔會再搞/玩架啦。長遠來講用厠所會較好,衛生d兔兔都舒服d。

墊料問題:我阿仔都係好奇豬,咩都咬,而如果放咗d佢唔鐘意既嘢入佢籠,佢一定狂抓,好似想毀滅佢咁,真係好嬲又好笑。諗番我哋自己都唔想有自己唔鐘意既嘢係自己間屋,所以兔兔都係捍衛佢既家園啫:p  有冇試過下面既墊料?我阿仔ok:

-  厚布質地既玩樂墊,試吓自製一塊細,及用夾固定係籠到。如果用欄養,可用欄壓住玩樂墊既邊邊。
-  成兔草墊,可cover籠既大部份 (預你籠內有厠所及草盒,已cover咗剖份籠既area),阿仔唔鐘意狂咬/抓,但佢係細兔(1.2kg重),咬/抓咗一陣發覺徒勞無功就放棄,不過改係厠所到扮波,不滿
-  vetbed加咕臣套
wesky 2013-10-2 10:24:45 AM
你有冇用圍欄??  可能太悶先挖
bflat 2013-10-2 12:35:01 PM
不在外面,在籠內時,一有豬仔板就冇事,應該不是悶,係唔鍾意,點算
raywong521 2013-10-2 01:36:13 PM
兔兔每日有無足夠時間出黎玩啊?玩唔夠會發脾氣架喎

同埋塊豬仔板會唔會佢咬唔郁,無得制造操音?

carefresh都唔使每日用三吋咁跨,佢係要挖,你舖幾吋都無用,佢都會挖到底

都係諗下點樣比兔兔發洩左佢既精力,兔兔就會乖乖架喇

bflat 2013-10-2 02:22:24 PM 來自手機
raywong521 發表於 2013-10-2 01:36 PM

咁又係。
佢由baby到依家兩歲,都係瘋跑,試過去兔兔嘉年華,佢不停成塲喪跑,佢個樣又好enjoy咁噃!跑到我吖!人地隻隻兔都冇咁樣!
但佢又
bflat 2013-10-2 03:11:07 PM 來自手機
raywong521 發表於 2013-10-2 01:36 PM

佢又好乖唔咬人,鍾意人抱,我懷疑佢有過度活躍症…
點算?難道以後用豬仔板?
因為個新籠個底唔平,又聽過唔好用豬仔板。
idyidy 2013-10-3 12:35:39 PM
^^...我大妹個籠入面有兩個長方型果種廁所架...一個係比佢VV同便便..一個係比佢瞓架...
因為唔知點解佢好鍾意瞓廁所..所以比左一個佢瞓..我LING起左個鐵網咩都冇放入去..佢成日都就係入面瞓..仲瞓得好冧添...
另外果個就真係用黎VV同便便啦...我都係LING起個鐵網..入面放carefresh同麥粒..佢就自己跳入去VV同便便架啦...不過有時佢都會係個真廁所度瞓架..

佢係個長方型廁所床度瞓得真係好冧冧豬架...post張相比你地睇下啦..

bflat 2013-10-3 01:37:27 PM
佢個樣好靚好得意呀
bflat 2013-10-3 02:00:54 PM
我係唔會放棄,綜合大家比的意見:
- 佢精力太多
- 加厚墊料係無用,都係會挖落底
- 用廁所,唔要鐡架,仲要用玻璃膠黏實係籠度,因為即使用扣固定廁所,BB都會咬起個廁所又放低,發出嘈音。
- 籠底放VET BED加cushion套真係第一次聽,冬天試吓。用草墊試過,已經成為佢玩具及食物。用玩樂墊,佢都係挖,咬,仲好興奮,當成佢玩具,好嘈,難於固定,因為個籠底盤超過20CM高。

我唔知佢點解,BB就算出嚟玩,除咗瘋跑,撞,衝,就係鍾意挖地,屋企係地磚,佢都係挖,唔知做咩。但抱起佢,又比我抱,又肯坐定定係我大腿比我梳毛。
籠外有個狗廁所,三面有圍嗰種,上面加CAREFRESH,佢就會係上面VV,個狗廁對兔仔嚟講係重,BB都要頂吓佢,推吓佢,試圖搬動,又造嘈音了......
唉,呢隻就係我家BB。
我都知想唔用豬仔板,唔係一朝一夕,要多多嘗試。我會係放假時,於日間測試,因為晚間咁嘈,會比人投訴。唉,呢隻王帝仔。
idyidy 2013-10-3 04:33:50 PM

..比心機呀...
其實我大妹都成日咬起個廁所拋架...不過係佢籠入面所有可以"刷"得出黎既野我都會用兔友講既NOTES鐵圈箍住係個籠度..佢整亂左我又整番整齊佢.....
其實我諗兔兔既天性係鍾意掘地..所以我家大妹, 二妹同三妹都會間唔中掘地架...而且仲好鍾意咬起D野黎拋..(脾氣衰..@___@...)..hehe
happyemily 2013-10-8 12:03:35 PM
好得意呀, 睇到出佢好冧囉~ WAHAHA~ D兔兔脾性真係好特別~

快速發帖