5P 幣

我是新手上路, 新買了一隻獅子兔店員說一個多月大, 他教我比隻兔仔食timothy為主, 早晚給他吃少量的兔糧及alfalfa - 約一平匙, 他說每次大約夠食15-20分鐘, 但我看我的兔兔很快便把兔糧食光, 請問這個餵食比例足夠嗎??

kellychan007 2013-10-5 09:59:08 AM
小小兔和年輕的兔子應該吃些什麼?
剛出生到三個星期大:母奶
三到四星期:母奶、一點點的苜蓿和飼料
四到七星期:母奶、慢慢增加苜蓿和飼料的量
七星期到七個月:不限量的飼料供應和乾草(請先見底下的十二個星期大時)
十二個星期大:慢慢給予蔬菜(一次一種蔬菜,量維持在十四公克以下)
七個月到一歲的兔子(年輕的成兔),應該吃多少的食物?
慢慢給予草料和燕麥乾草,減少苜蓿的量
把飼料的量減少到約每二點五公斤半杯的量
慢慢增加每天蔬菜的量
每天供應的水果,每二點五公斤不要超過三十到六十公克(因為水果含有較多的熱量)

一歲到五歲的兔子(成兔),應該吃多少的食物?
無限量供應乾草、燕麥乾草和稻草
每二點五公斤給以四分之一到二分之一杯的飼料(根據兔子的新陳代謝,或是蔬菜的量)
每二點五公斤最少要給予兩杯切好的蔬菜量
每二點五公斤不要給超過六十公克的水果量

六歲以上的兔子(年紀大的兔子),應該吃多少的食物?
如果體重維持不變,可以繼續給予成兔的飲食
身體虛弱,年紀比較大的兔子,可能需要無限量的飼料供應,以維持體重。如果兔子體重過輕,可以餵食苜蓿(但只有在兔子含鈣量正常時才可以餵食)。年老多病的兔子,最好每年都能做一次血液檢查。
kellychan007 2013-10-5 10:09:39 AM
"七星期到七個月:不限量的飼料供應和乾草(請先見底下的十二個星期大時)"

有書睇到就話:
小兔要給體重2.5%的飼料, 成兔要給體重1.5%的飼料。

所以小兔 我每天早晚1, 2 湯匙的飼料
同時給Timothy Hay 同Alfalfa hay, 不過Timothy Hay多D。
kellychan007 2013-10-5 10:15:28 AM
also check the following, it is nice
http://www..com/bunnyqna.htm
啫喱仔 2013-10-5 01:45:03 PM
我隻兔兔買返來既時候都係差唔多兩個月大,同佢去獸醫到做BODY CHECK時有問到醫生既意見,可以參考下。

我:(攞兔兔D便便俾醫生睇)醫生,兔兔D便便OK嗎?
醫生:OK, 飲食方面做得幾好。
我:咁timothy 草(T草)同 alfafa草(A草)既比例應該係幾多?
醫生:一半一半啦。
我:我試過由7成T草, 3成A草轉變為一半一半,結果兔兔有少少軟便。
醫生:哦,咁你照番7成T草, 3成A草,下午額外加多一平匙糧啦 (即早午晚各一平匙幼兔量)。Just try。

結果我係照番7成T草, 3成A草,早晚各1.5平匙幼兔量。由五個月起俾番早晚各1平匙幼兔量,同早晚各一汁A草。A草同幼兔量係兔兔6個多月起開始遞減,即轉為全T草及慢慢溝成兔糧俾佢,同時開始俾菜佢食。

不過隻隻兔既情形會有D唔同,新買既兔兔最好攞去做BODY CHECK呀,如有病可盡早醫(我個隻就係CHECK到有皮膚病),又可以問吓醫生就住你兔兔既體重、情況,俾D專業意見。加油!
DLrabbit 2013-10-5 02:19:31 PM
kellychan007 發表於 2013-10-5 10:15 AM
also check the following, it is nice
http://www..com/bunnyqna.htm

Thank a lots~ ,但個website入唔到...
DLrabbit 2013-10-5 02:22:08 PM
啫喱仔 發表於 2013-10-5 01:45 PM
我隻兔兔買返來既時候都係差唔多兩個月大,同佢去獸醫到做BODY CHECK時有問到醫生既意見,可以參考下。

我 ...

咁等我試下跟你個量先~ 下星期我都會帶佢去睇醫院嫁喇!
thanks arrrrr!

快速發帖