點算

birdiewu 發表於 2013-10-15 21:59|來自手機|顯示全部樓層|倒序瀏覽|打印
1P 幣
我隻兔依家六個月大,之前我放左佢俾我個frd照顧一個月,前日接佢番屋企之後佢就亂痾,未去朋友度之前佢識去廁所,就算出左籠玩佢都會跳番入去先痾,依家好似失控咁,唔俾佢出籠好似好唔人道咁。究竟我要點做?

raywong521 2013-10-15 10:43:38 PM
重新教過咪得囉~始終佢轉過環境,可能一時未適應

緊係唔可以為左佢唔識痾尿,就唔比兔兔出黎玩,再教過兔兔去廁所就可以喇

birdiewu 2013-10-16 09:03:52 AM 來自手機

如果佢係個籠入面會識去個廁所,但出左籠就顛左,佢會唔會向我表達不滿?
依家仲可以點教?佢都唔聽指令,以前BB就話聽你講,依家抱下都唔俾
要係籠外面再擺廁所?
見到佢咁樣我好憫,以前教既都白費
lovin_gloria 2013-10-16 10:05:03 AM
一個月都可以有好多野唔同, 其實樓主都應該預返左屋企之後, 兔兔同你都需要時間去適應一齊相處既時間
重新認識啦~
raywong521 2013-10-16 12:01:09 PM
養寵物需要好多既耐性,真係小d愛心都唔得

有d兔兔係一世都學唔識去廁所,你隻兔兔之剪學識過去廁所,而家再教過應該唔難,加油

兔兔都會有不滿,同埋兔兔唔係人,佢地只係一個智商好低既小朋友,好難叫佢識聽指令,只能夠講教佢養成良好習慣

同埋唔好對兔兔太嚴格,你自己辛苦時,兔兔又辛苦,慢慢黎啦
birdiewu 2013-10-17 11:28:39 AM 來自手機
我隻兔兔尋日同今日都進步左,淨係瀨左一兩次尿,呢一兩日我不停係後面追住佢,一見佢跌屎就係咪催佢入籠,佢都會係廁所痾,我又不停用白醋抹佢瀨過尿既area. 希望佢快啲習慣以前既生活。

之前我放佢係朋友度寄養,人地都養左隻兔仔,我隻女返到黎好似好悶咁,唔知佢係咪掛住人隻兔仔(可能我諗多左),成日企係門口呆左,不過佢都照常食野去大小便,應該冇抑鬱.或者我都要考慮下買多隻黎陪佢
raywong521 2013-10-17 01:56:04 PM
養超過一隻兔要夾,若果唔係會打交,諗真d先
birdiewu 2013-10-17 10:07:45 PM 來自手機

我隻女同人地隻仔夾得黎喎,我地分開佢地籠,但其中一隻行過人地個籠,佢地會 隔住個籠 lam對方,搞到我朋友都想養多隻
但我地都驚唔夾
貓仔兔 2013-10-19 07:26:03 PM 來自手機
可以掛住另一隻兔,留下氣味等兔搵到佢,又可能嬲樓主你走左去成個月,我試過去左旅行幾日,兔子都有你隻兔嘅情況!
birdiewu 2013-10-19 09:21:08 PM 來自手機
頭先佢又周圍痾,我終於忍唔住鬧佢,佢企定定係度望住我,我鬧多兩鬧佢仲dum 我地,激死!!!  推佢番入籠又唔肯. Dum 左我六七次地之後自入跳番入籠. 我就斷氣,已經一個禮拜。

其實我地覺佢周圍留底佢自己啲味,但我已經不停抹,都唔知佢想點? 唔通我要帶佢去探人地隻仔?

快速發帖