1P 幣
佢黎左4日 2個半月大依加習慣左 定左 但係唔比人點佢
我喂佢食野 佢會食 但係食完就走 用背對我 我想點佢都會轉身 背對我 過一陣又番過黎嗅我隻手睇下有無野食
我前兩日都無事 佢正係會比背隻我 但係今日我比隻手佢嗅 佢搵左陣無野食 就軾咬左我一下
之後過左陣 我啊媽喂佢食糧 佢食完又嗅左陣 搵唔到野食就咬左我啊媽一下 點解會咁既?
無野食就咬我地??

啫喱仔 2013-10-24 09:04:42 PM
兔兔以為你哋整鬼佢,呃佢有嘢食? 我隻手冇嘢食係唔會伸手埋兔兔個嘴到架,驚俾佢咬又唔會增進感情。
不如摸多D佢頭仔,幫佢按摩,同佢講吓嘢,兔兔好鐘意架。
arjackwok 2013-10-24 09:39:12 PM
佢唔比摸唔比點 我諗係唯一可以就係比佢聞同埋喂佢食野
點知佢又咬我地..
啫喱仔 2013-10-24 10:08:17 PM

餵佢食糧時俾唔俾摸頭仔?即一路食一路摸吓佢。如果都唔俾,就由得佢先啦,兔兔一般都係細膽,怕生補,佢都只係來咗四日,太心急太熱情會嚇親兔兔。

至於咬你,冇流血都係輕咬啫,好少事,想話你知停止現時對牠所做的動作。俾着係你,有人伸隻手埋你嘴邊,又唔係有嘢食,你都嬲啦。你爬下文,就會發現好多兔兔初時都唔係好理兔爸/媽架!多D同佢講嘢,慢慢培養感情,耐咗兔兔知道你俾嘢佢食、又對佢無惡意,就會同你慢慢親近架。加油!
Carman 2013-10-25 10:39:45 PM
"食完搵唔到野食就咬左我啊媽一下"
輕咬你就係問你仲有冇野食

輕咬有好多意思,要睇情況,
可以係表示不滿﹑要求關注﹑叫你借借唔好阻住佢等等。

快速發帖