10P 幣
新養的兔子是獅子兔,只有接近兩個月大,買了寵物店最大的籠,籠底是一層膠,有洞的膠板(洞長3.5CM,闊1CM),然後膠板下有一層抽屜可放墊料,吸尿同大便。
店員話不用加墊和墊料,但怕小兔差錯腳扭到(洞的大小會讓牠差錯腳嗎?),也怕牠生腳瘡。所以要加墊料/墊嗎?
小兔買回來兩天,一入籠已不停食糧、草,可以抱也可以摸,非常乖,但牠只吃A草,而不吃T草,,我知T草更健康有益,請問以牠的年齡,T草與A草的餵食比例是甚麼?
而且需要糾正牠這個偏吃A草的習慣嗎?可以如何糾正?
謝謝大家,不勝感激!

wesky 2014-2-22 01:09:46 PM
幼兔食多啲A 草有益身體健康發育,多鈣多蛋白質
一歲前戒掉轉曬T草就無問題,T 草鈣含量低很多(鈣有助骨骼發育)

籠底無洞會好啲,試下鋪尿墊或 vetbed
有籠的相片嗎?
花芝媽 2014-2-23 02:19:13 AM
可以放張ABC膠 ..  我都係用有膠盤既籠   但我放養  係食野先入去
amazingharry 2014-2-24 09:11:20 PM
A草好味過T草好多, 但盡量唔好全部A, 一定要比佢習慣T草的味, 因為6個月後就要慢慢開始戒A了,
唔係會生腎石.
如果佢唔肯食T, 就唔好比咁多A, 希望佢肚餓就食返T啦,
兔協姐姐話BB兔一日2個拳頭A草就夠架啦, 當時我的兔都係當零食獎勵佢咁樣
新鮮蔬菜就6個月後先好比,
其他零食就唔需要比佢架啦, 太高糖份太好味啦
希望幫倒你
Dylan 2014-2-26 09:26:24 PM
Lucas 2個月 body check 完就戒食糧
早晚各一個頭仔 alfalfa hay 6個月 desex 就可以戒
一日3種菜菜各1片
用平底籠加貓砂就可以
Dylan 2014-2-26 09:44:21 PM
Lucas 依家4個月大,book 咗4月 desex
到時再睇下加幾多菜菜丫

快速發帖