兔仔脾气

birdiewu 發表於 2014-02-27 10:29|來自手機|顯示全部樓層|倒序瀏覽|打印
1P 幣
我養左我隻兔女已经八个月,佢依家十个月大。
三個月前帯左佢去绝育,周围痾既情況冇再出现,但佢啲脾氣一様咁臭,
例如:
我係佢个籠旁邊整野,攞野佢食,佢会迫埋黎踩我。
同佢玩毛巾(因为冇乜野好玩),佢又鍾意撲過黎想咬我,又'呼' 我 - 我知佢呼即係唔鍾意
同埋我覺得佢凈係蝦我,对住我老公佢会唔一様,—次都冇呼過佢
我想問兔仔有冇得教,起码唔好咁恶死,同埋痴人多啲。

syt174698 2014-2-28 12:11:27 AM
性格好難改,我隻兔兔養左5年,佢唔鐘意人伸手入籠摸佢,掂佢D厠所,換草,發脾氣會咬人,唯有多D同佢傾計,睇下有無改善。
pongpong 2014-2-28 01:30:33 AM
未必關兔兔性格事, 會唔會係有D野你會做但你先生唔會做, 所以兔兔對你同你先生嘅態度唔一樣. 如果是兔兔性格問題應該對你先生一樣惡才對吧?

另外, 兔兔未必會當毛巾為玩具, 甚至以為你手上的毛巾是武器, 又或者覺得條毛巾入侵咗佢地盤霸咗佢地方,   兔兔未必高興, 你以為佢玩緊, 但佢當你和毛巾是敵人都唔定, 努力趕條毛巾走.
birdiewu 2014-3-1 12:29:54 PM 來自手機
我都有同佢講野,摸佢個頭,佢冇乜反應,唔知佢冧唔冧,之前我伸手入籠整野佢都会撲埋黎,慢慢佢就少左咁,因為佢已經認得我係俾野佢食个个,同埋我老公冇乜理佢,只会摸下佢就算
我覺得佢知道我对佢好就恃勢凌人,只有我去餵佢幫佢執屎放佢出籠,但佢一啲都唔放我在眼內,真係激死人
我用佢最鍾意條毛巾同佢玩,因为其他玩具佢都冇興趣,—攞條毛巾放地下佢就会走上去跳,我怕佢悶先整下佢,佢又唔高興
可能佢係—隻高傲既兔仔,唔好攪佢佢就最高興
佢咁既性格都唔知好冇揾多隻陪佢

快速發帖