兔兔廁所

benjamin122 發表於 2014-04-27 12:49|來自手機|顯示全部樓層|倒序瀏覽|打印

今日同大家分享一個我教LORI去廁所既經驗
LORI可能因為係青春期既時候慣左周圍VIVI,絕左育之後都5肯去反廁所,教左好耐都5肯去廁所(換新廁所都5得).
上個月,我上網睇到原來外國大部分人養兔兔既廁所係無左網格或者係用貓砂盤(外國既VET都係咁教人)
有D教學影片網址:
https://www.youtube.com/watch?v=JTtjG3fzQ3E
https://www.youtube.com/watch?v=RE5v6J5pMPI
https://www.youtube.com/watch?v=6tCGQ8_Eq-4
https://www.youtube.com/watch?v=FCA8c9D4T4I
我用左貓砂盤之後,LORI就未試過周圍VIVI,出黎玩都會走反籠到VIVI(我唸係因為兔兔既天性係係D草或者泥地上面VIVI同便便,係盤裏面放D草同bedding,模仿大自然既環境,激活佢地既天性,係盤到VIVI同便便.)如果放左貓砂盤,兔兔吾肯去,試下如果籠底墊左bedding,可以先5好放住,睇下去5去,穩定左之後可以放反bedding係籠底,如果有bedding係籠底,佢就5肯去,可以試下墊vetbed當bedding,頭果2-3日可能會係vetbed到vivi(因為vetbed無得挖地,而bedding有得挖地,似大自然既泥地))
其實可以5洗用貓砂盤,用食物盒已經ok(但大細要注意,大細大約係兔兔2-3個身形大,可以有足夠地方轉身同挖地(當然愈大愈好)我係盤到鋪左carexxeash 同係角落到放木粒吸尿,d草可以放係草架,係beddingmix 一部份草就得(要注意,硬d同長d既草可以放係草架,軟d同短d可以放係盤到,因為太硬可能會整傷兔兔)
每隻兔兔性格情況都5同,5一定隻隻都一樣ga
yanyan1211 2014-4-28 08:56:35 AM
天熱用vetbed5熱嗎?
yanyan1211 2014-4-28 09:00:41 AM
請問LORI食咩牌子草?THX
benjamin122 2014-4-28 04:53:19 PM 來自手機

moxi 1st cut
我會放冰種、涼板或開冷氣
DLrabbit 2014-4-28 11:52:10 PM
我見有你有用木粒係個盤, 我想問兔兔尿尿完..d木粒其實會唔會痴返去佢身上??
benjamin122 2014-4-29 12:01:34 AM 來自手機
唔會,因為我試過唔痴,先會比兔兔用,而且佢食草既時候,d草5多5少都會跌咁D,蓋左d木粒
DLrabbit 2014-4-29 12:17:35 AM
等我又學下先, 你講解得好詳細 thanks
benjamin122 2014-4-29 06:59:12 AM 來自手機
其實呢個方法可以令唔識去廁所既兔兔有個新方法同希望,但如果識去廁所既兔兔最好唔好,因為有d可能會唔鐘意呢個方法而唔用,最後可能兩個都唔用
yanyan1211 2014-4-29 07:48:05 AM 來自手機
benjamin122 發表於 2014-4-28 04:53 PM
moxi 1st cut
我會放冰種、涼板或開冷氣

請問冰種点用?放在哪裡?thanks
benjamin122 2014-4-29 03:47:33 PM
可以放係鐵盒用毛巾包住,而我個籠底有個跪筒,可以將冰種放係跪筒
raywong521 2014-5-2 12:05:23 AM
你兔兔跳出跳入個籠好易會屈親腳,要整返個平面,只要用毛巾夾住個門就可以

上面個木板都要拎走佢,你而家個籠巳經好窄,兔兔係咁窄既環境跳上跳落都好易整親

而家既天氣仲用vetbed,要廿四小時冷氣

Rossakiki 2014-5-2 01:06:21 PM 來自手機
我想問 兔兔有冇腳仔黃? 咁佢係個wee tray 到挖地時米好糊糟?有冇呢個情況?
benjamin122 2014-5-2 04:44:47 PM 來自手機
Rossakiki 發表於 2014-5-2 01:06 PM
我想問 兔兔有冇腳仔黃? 咁佢係個wee tray 到挖地時米好糊糟?有冇呢個情況? ...

無,因為佢會係角落木粒到vivi,而且佢只挖carefxeash,木粒唔會挖
benjamin122 2014-5-2 04:54:30 PM 來自手機
raywong521 發表於 2014-5-2 12:05 AM
你兔兔跳出跳入個籠好易會屈親腳,要整返個平面,只要用毛巾夾住個門就可以

上面個木板都要拎走佢,你而家個 ...

其實唔係每隻兔都怕熱唔怕凍,lori係上個夏天既時候,我就係長開冷氣,點知開咁耐就扮雞扮足咁耐,一閂冷氣就達係到訓教,果陣三十幾度。

快速發帖