1P 幣
大家安安,其實我一直都很想養Bunny,今年終於得到左家人的同意,但我仍然有好多都唔識T_____T我唔想因為自己既失誤而害左佢
我應該會係6月尾先買Q____Q

關於兔子
1. 如果是新手的話應該養什麼類型的兔子呢? (男仔/女仔?短毛? 比較大隻的? 幾多個月大比較好?)
2. 應該係自己買一隻定係領養好?
3. 係唔係應該絕養比較好?

關於家
1. 如果屋企有時會好潮濕會唔會對兔子有影響?
2. 買之前有冇話要將電線全部藏好(因為兔兔會咬)?
3. 如果屋企有樓梯既話要唔要將扶手下面既空隙封好?

raywong521 2014-5-11 04:57:03 PM
要多些爬文,給兔兔合適既空間

新手比較適合短毛,豎耳的,男仔,女仔無乜所謂,但係都要絕育既,同埋唔好多心,專心養一隻

一定係領養比較好,我的兔兔都是在兔協領養的,佢地好有心養兔兔,等人領養,佢地兔兔既健康,有保障過你係街買,同埋你領養前,要去做兔兔義工,幫兔兔清籠,會初部教你點養

濕就一定唔好,潮濕好易有皮膚病,呢幾日我都要長開抽濕機

兔兔會咬電線,係要封好

唔好比樓梯兔兔走上走落,兔生危險

都係果句,養前多點爬文,有咩唔明再問啦

Insomniahk  部份可參考  2014-9-12 10:13:20 AM
minidum 2014-5-11 11:19:21 PM
唔好買啦, 領養會更有意義
Dylan 2014-5-12 06:03:41 PM
你幾多歳,兔兔醫療費可大可小。我已付上過萬元,哈哈!我養之前都無唸到
Dylan 2014-5-12 06:24:07 PM
兔兔比起貓狗更難養

Insomniahk  不一定  2014-9-12 10:13:55 AM
tiny 2014-5-22 06:28:00 PM

養動物前真係要諗得好清楚,要有耐性,難唔難養係冇定義,每隻動物都有佢性格,養之前你都唔知佢點.^^

Insomniahk  Good point  2014-9-12 10:14:20 AM

快速發帖