十月中隻刺媽生左4隻,本來都無事,但係上星期無啦死左一隻,無奈,
但係隻刺媽都仲肯湊剩低果d,但係呢幾日我睇隻刺媽好似唔多理佢
地,我已經好擔心,今日一返到黎,發現死多兩隻,而家見剩低果一隻好
似好虛弱咁,隻刺媽又唔理佢,試過將佢擺埋隻刺媽身邊,隻刺仔又爬
開,刺媽聞下佢跟住又唔理,我而家真係無晒辦法,點算好???:050:
wesky 2008-11-16 02:08:32 AM
唔知人工餵奶得唔得呢??
寵物店有小動物專用奶賣
LUI1031 2008-11-16 02:10:50 AM
雖然我對刺蝟既野一D都唔識!
但睇下有無其他養刺蝟既會員係到...
一係你PM HHO..我見佢好似ON左!
wesky 2008-11-16 02:15:10 AM
睇下以下篇文
Hand Feeding Baby Hedgehogs
http://www.hedgehogcentral.com/handfeed.shtml

The Whys and Hows of Syringe Feeding a Hedgehog
http://www.hedgies.com/syringefeeding.htm

hh0 2008-11-16 02:58:34 AM
10月中生既bb, 依家先出事, 都差唔多一個月大了, 開了眼吧
唔使太擔心, 暫時先分開隻b同刺媽
隻b 呢個年紀可以試下餵浸濕既貓糧, 好似糊仔甘應該食到既
但如果隻b之前已經營養不良虛弱, 唯有俾貓奶人工餵, 寵物店有售

另想問已死去的bb是不是被刺媽咬死,  刺媽呢段期間有無受驚
blackhawk0603 2008-11-18 12:59:10 PM
唔該咁多位,可惜為時已晚,已然全軍覆沒.............
刺仔無傷痕,相信係虛弱致死,刺媽亦唔覺佢受驚........:050:

快速發帖