好耐都無上黎啦。記得7年前有一隻兔bb喺我村屋出面跳跳下入黎我屋企,一入就入左7年。
頭一兩年,佢係一隻十分暴躁嘅兔仔,唔比人抱同摸,一掂親就抓同咬,當時我為左親近佢,真係日日都傷痕纍纍。
直到有1日,我發現佢隻後腳生瘡,就帶左佢都大圍睇獸醫,洗左成萬蚊醫左半年都唔好。之後上網周圍睇,見到e到有人介紹9龍城間診所。決定帶佢去睇Dr Amanda同做割瘡手術。做手術當日,醫生打黎話唔係腳瘡係腫瘤,佢割左d sample出黎送去英國化驗。當時等化驗結果嗰一個星期,日日都好擔心係cancer無得醫。結果發現真係cancer,要切腳先可以保住條命。
佢切完隻腳返屋企後,成隻兔變得好善良,一d都唔暴躁,仲會主動爬過黎我身邊。
7年,兔兔陪住我由一個year 1嘅大學生到而家返工。佢亦參與過我2個家姐嘅婚禮,見證過我姨甥女嘅誕生。
終於尋日佢食好少野,今朝我仲逼佢食草粉。我原本約左聽日睇醫生,點知夜晚返到屋企,佢已經離開左我。我望住佢瞓左喺個籠入面,個心極度希望佢會起身等我幫佢刷毛。直到我抱起佢硬晒嘅身體,先知道係無可能。我同屋企人安葬左佢,消毒地方。到而家望返屋企突然闊落左,真係令我好難受。

p.s 其實我打篇野只係想搵地方發洩下情緒,如果有所冒犯請原諒。
wesky 2014-9-26 08:49:57 AM
Rip...
Insomniahk 2014-9-26 03:05:59 PM
你做過了
經歷過
豐富了人生

就放心哀悼一段時間吧
crystal55445 2014-9-26 03:17:40 PM 來自手機
他年紀唔輕,可能真係係時間到彩虹橋享永生!樓主就保重!

快速發帖