1P 幣

Q1.可唔可以用隔板唔用木康唔用紙粒??
A1.唔係唔可以..但強烈唔建議...因為對松鼠身體唔好!!
Q2.咁松鼠點沖涼??
A2.用返倉鼠既沖涼粉即可...絕對唔好用水噴佢地...咁樣好易病!!
Q3.咁底材最好用咩底材??
A3.用貓用紙粒...因為用紙粒都會有可能影響小腳...但貓用紙粒絕對唔會...而且價錢比普通紙粒平
Q4.用貓用紙粒幾耐換一次??
A4.用貓用紙粒可以一個月先換一次...因為本身松鼠都係愛清潔!!
Q5.咁餵倉鼠糧夠唔夠??
A5.最好就上網買松鼠專用糧...因為倉鼠糧既營養絕對唔夠松鼠專用糧咁好...
Q6.咁我想問個籠幾高先夠??
A6.其實唔洗太高...夠兩層就OK"最緊要係要夠寬同長...好高個啲係可以話養幾隻先要用到
Q7.邊到有得買松鼠?
A7.香港無鋪買...唔建議買野生...如果買...建議買人工繁殖...因為比較易養同乖!!
最後...請養前諗清楚...松鼠係香港已經係小有...抱住玩玩下心態就唔好害死隻松鼠啦
wesky 2009-8-9 03:24:31 PM
一個月先換一次紙粒會唔會唔太衛生??
【細賢】 2009-8-9 07:52:27 PM
就算點樣愛清潔..佢都要屙尿落貓沙度嫁喎..又濕又臭又唔衛生又有菌....成個月都要對住d屎屎尿尿..好難頂嫁喎..一個唔好彩皮膚有事就仲煩,,"

倉鼠仔都幾日換一次木糠啦= ="
jasminecarol 2010-9-22 03:44:53 AM

Q1.可唔可以用隔板唔用木康唔用紙粒??
A1.唔係唔可以..但強烈唔建議...因為對松鼠身體唔好!!
      ---松鼠並不會吞下紙粒,對身體無害, 不同底材可一半一半放進籠,自會選合適的運入屋仔
Q2.咁松鼠點沖涼??
A2.用返倉鼠既沖涼粉即可...絕對唔好用水噴佢地...咁樣好易病!!
     ---因野生環境,松鼠並不會自行以沖涼粉洗澡,只好靠主人手搓了
Q3.咁底材最好用咩底材??
A3.用貓用紙粒...因為用紙粒都會有可能影響小腳...但貓用紙粒絕對唔會...而且價錢比普通紙粒平
     ---同1. 不是尖銳的 底材一般不會傷腳, 只是為兔仔選材時要考慮此問題
Q4.用貓用紙粒幾耐換一次??
A4.用貓用紙粒可以一個月先換一次...因為本身松鼠都係愛清潔!!
     這個...還真"耐用"...其實最好每天都換一次底材, 常清潔能阻止細菌生長,防止皮膚問題
Q5.咁餵倉鼠糧夠唔夠??
A5.最好就上網買松鼠專用糧...因為倉鼠糧既營養絕對唔夠松鼠專用糧咁好...
      本人以計算營養份量來餵食松鼠, "松鼠專用" 只是為賣個好價錢 倉鼠量亦可當主糧 另備足夠清水及天然食品便可, 水果, 胡蘿蔔,番薯等等; 若是幼鼠,才需準備松鼠奶粉.
Q6.咁我想問個籠幾高先夠??
A6.其實唔洗太高...夠兩層就OK"最緊要係要夠寬同長...好高個啲係可以話養幾隻先要用到
      ---重點是屋仔要放在上層
Q7.邊到有得買松鼠?
A7.香港無鋪買...唔建議買野生...如果買...建議買人工繁殖...因為比較易養同乖!!
     ---難怪本人朋友的店一直只有熟客 真的好少人認識(若想知道店址 請留下聯絡方法), 野生的,說真,沒人賣時說是野生吧,簡單不過,違法!
最後...請養前諗清楚...松鼠係香港已經係小有...抱住玩玩下心態就唔好害死隻松鼠啦
     ---十分同意及支持
knuckles 2011-3-15 12:27:35 PM
我隻鼠鼠佢而家有甩毛既情況出現,甩既面積越黎越大,但佢甩左毛既地方又冇紅,係白色嫁~我想問下可以點做....謝謝解答!!!!

快速發帖