唉唉..隻雲石女 成日咬人 咬左我2次 出血! 點先拎佢唔咬人牙? 講真句- - 想放生佢!由得佢!再冇法子既話!  當左人類係敵人
★呀紫☆ 2009-9-2 07:21:27 PM
比啲耐性拉,,,
你可以帶下手套先嫁...
檸啡 2009-9-2 07:29:57 PM
依d咪唔好既態度囉...
當佢係咩?
相信你從沒了解過牠..
online 2009-9-2 08:01:20 PM
我想摸佢架!但係摸摸下就咬我! 佢黎差我屋企都有5日啦! 同埋我想問埋,我隻小灰霸(男)同隻雲石(女)打交既機會打唔打? 佢地2個係我一齊買架! e家唔多見打交:051:
online 2009-9-2 08:03:30 PM
de_inferno0000.jpg oni_bf1e.gif
依d咪唔好既態度囉...
當佢係咩?
相信你從沒了解過牠..
檸啡 發表於 2009-9-2 07:29 PM

我隻小灰霸不知幾好!唔咬人! 成日同佢玩架我! 想同隻雲女玩都唔得!不過佢d毛好令@_@
y3826609 2009-9-2 08:12:26 PM
我隻小灰霸不知幾好!唔咬人! 成日同佢玩架我! 想同隻雲女玩都唔得!不過佢d毛好令@_@
online 發表於 2009-9-2 08:03 PM

你做嘜放張cso圖出黎
Tommy123 2009-9-2 08:15:35 PM
第 1 , 你話佢反左黎 5 日 .

依個係一個好短既時間 .

鼠鼠適應力雖然強 , 但係都要俾一星期佢 , 俾佢咬幾咬就嘈 , 你當佢係咩牙  ?

另外 , 建議 一鼠一籠 , 唔係會打交 / 生好多好多 BB , 聽唔聽由你 .
bu1210 2009-9-2 09:20:31 PM
雲石本身既脾氣就唔係咁好
你買得佢返黎養 就要好好照顧佢啦
咬個一兩啖算得係乜? 你棄養佢 佢一定會死
咁你寧願俾佢咬一兩啖 定係 直接殺死佢?
online 2009-9-2 09:46:10 PM
6# y3826609 放錯姐-  你呃post- -?
SIU童 2009-9-2 10:01:49 PM
樓主你唔駛太過擔心....雪石個性格係惡少少....你摸佢既動作一定要慢...有機會抱佢上手就摸多d...等佢嗅慣左你d味就唔會咬!!!養倉鼠要有d耐性嫁/.\
online 2009-9-2 10:18:12 PM
樓主你唔駛太過擔心....雪石個性格係惡少少....你摸佢既動作一定要慢...有機會抱佢上手就摸多d...等佢嗅慣左你d味就唔會咬!!!養倉鼠要有d耐性嫁/.\
SIU童 發表於 2009-9-2 10:01 PM

多謝你既關心!我會架啦!:068:
儀Jaiii` 2009-9-2 10:39:15 PM
我都比鼠鼠咬左唔少次..血都流過幾次啦
但我都冇諗過放生佢.../_\
我聽過1句說話...
寵物係你既(生活/生命)中1部份...但係你就係佢地既全部:054:
養倉鼠係需要耐性的..我隻小灰養左成4個月先肯比我幫佢按摩-_-
Winnie 2009-9-3 12:07:46 PM

本人一點見意:
每隻動物性格也不同,如果牠真的不「親近」你,你只好把牠作「觀賞」用,定時餵食、洗籠,這是你買牠回來後的「責任」,如果你真的、真的決定不要,那請你post在這論壇給其他鼠友「領養」,給牠找一個新主人,是你最後的一個「責任」。
我當然希望你能再用多些時間和鼠鼠建立感情,正如人與人交往,也要付出「時間」和「真心」才能成為好朋友,一味的心態只是「想和牠玩」是不夠的,例如你拿牠出來時有沒有嚇到他?會不會你抱完小灰霸,牠的氣味在你手上,你再抱小雲石,牠不喜歡,所以才咬你?鼠鼠是喜歡自己的氣味的。(也因此長大後,地盤意識更強,嗅到另一鼠鼠氣味而打架,所以很多人問為何小時候能一起養,但長大後卻不能,就是這原因,以上是書本和獸醫說的。)
而你說一起養的問題,當然不建議同一籠,雖說有人也說曾一起同一籠直至到彩虹橋,但也是因鼠鼠「性格」所致,就你所言,小雲石這麼「兇」,小灰霸這麼「乖」,還是不要同一籠為妙,而且品種又不同。
我之前收養的小銀狐,要用3個月時間才親近我,和我玩呢!
樓主,加油呀!努力和小雲石成為好朋友啦!
wesky 2009-9-3 01:45:29 PM
你係鼠鼠眼中係一個巨人
你隻手等於一座山
要取得佢地既信任並非一朝一夕的事, 但要破壞就非常簡單
佢既反應正是佢對你信任與否的證據
online 2009-9-3 07:54:54 PM
驚隻小灰霸有事!諗下分籠既事先:025:

快速發帖