今日在旺角無良寵物店(出名黑店),聽到一隻摩天使求救的叫聲,使得我走進去,之後見到店員的反應&態度,我也不想在此多說,(因很長篇,當時也不只我說,而內容也與領養無關。)不只一隻這樣,而是很多隻,但那隻摩天使不斷向我求救,我借故要看,但之後店員放回去,摩天使立即被另一隻咬,尾巴就快扯斷,店員見到也不阻止,掉頭就走,我便立即問:買了之後是否把牠隔離?她說:當然,已經是客人的了。我便立即說:我買了牠!但我要遲些取是否可以(因為我一直也沒想過養狗,因家中有倉鼠)?她說沒問題便打算立即開單,我便叫她先把「我的」摩天使取出來,(因不想牠再被打和咬!)她取出來時還對牠說:姐姐見你被打心痛呀!我一抱狗狗,牠便4隻手摟著我不放,震晒。我心想:你明明見到也不教一下另一隻或阻止,難怪這店被稱黑店,就算狗狗沒生病,也被打傷啦!
1)幸好摩天使在台灣入口,有出入口証明(我已對過資料),2009年9月29日入境,店員說昨天才到舖,健康(如不健康就不能入口)
2)是男仔,說是2個多月
3)有晶片、已打一針
4)未絕育(我要求領養者必須帶摩天使絕育,因此必須有住址証明、接受一次家訪和簽一份絕育同意書,放心絕育費由我出。)
5)未知是否能和小孩相處,不過在我手上很乖,沒吠過,只發出細小的回應(但牠沒理店員,因此我不知牠是否每個人也親親),會反轉讓我摸牠肚子。
6)請留言或PM
7)不用錢、不用任何費用。

P.S.因為狗仔還在籠物店,沒有相,請見諒。
wesky 2009-10-4 09:32:54 AM
真係好黑....
幫你 FORWARD
q1w2e3r4 2009-10-4 10:52:49 AM
樓主咁有愛心,希望你同你的寵物都:038:
Winnie 2009-10-4 11:34:49 AM

RE q1w2e3r4: 其實可以的話我想養埋狗狗,我有信心可以給牠幸福(雖然沒經驗),不過我怕牠吠叫會嚇親我的倉鼠,令牠們不安,所以post出領養。
Winnie 2009-10-4 11:38:21 AM
2# wesky

之前已目擊數次有警察到場的了。
黑布娃娃 2009-10-4 12:34:53 PM
即係你買左啦!??
係咪一間好近賣魚蛋既店!?有2邊有狗仔賣既店??
wesky 2009-10-4 12:53:11 PM
只要令狗狗習慣聲音, 知道係咩聲, 就唔會亂吠, 有得教既
TinG 2009-10-4 05:15:32 PM
um  等我問下d 朋友先.
TinG 2009-10-4 07:45:59 PM
winnie 你不如自己照顧吧
比左人始終吾會放心, 同埋我有好多朋友戾係屋企有狗都有鼠,
zizi 都有 member 都係咁. 我諗慣左就可以的了.
如果真係吾得既話,先比人吧
Winnie 2009-10-4 09:12:02 PM
6# 黑布娃娃

我已買了,但未帶回家。

轉角是有賣魚蛋的,有文具店那邊。
Winnie 2009-10-4 09:16:03 PM
7# wesky

我也希望好似日本那邊youtube上的能鼠貓、鼠狗,什至鼠蛇也能共同生活。
Winnie 2009-10-4 09:26:40 PM
9# TinG

你幫我問問朋友先吧!

如果到養養下發現真的和鼠鼠處不來,再給別人領養,我怕狗狗以為自己不乖才被我遺棄,導至不肯接受新主人呢!因為牠是BB,而且真的很乖很乖!我不想牠有不愉快的「童年」。

或者有點麻煩,但可以請你問問那些能鼠狗一起生活(要和洽,並不是單純養這又養那,便當作能一起生活那種),他們是怎樣訓練的?
wesky 2009-10-4 09:35:14 PM
雖然我無同時養狗同鼠既經驗, 不過我覺得應該無太大衝突吧
有些人屋企同時養狗, 兔, 魚, 龜, 龍貓哩......
如果你真係教唔掂, 可以帶佢去上狗隻訓練堂, 依家先買本養狗既書睇下
黑布娃娃 2009-10-4 10:12:01 PM
6# 黑布娃娃

我已買了,但未帶回家。

轉角是有賣魚蛋的,有文具店那邊。
Winnie 發表於 2009-10-4 09:12 PM

咁我知你講邊隻啦!!
我星期6都有去果到,果個寵有2隻的,一隻大一隻細D~
細果隻係成日叫的~大果隻有時咬下佢條尾,但我見只係咬幾下咋哦=3=
我E為佢地玩玩下咋~因為我見好多細狗狗都成日咬其他狗既耳仔咁~
hamstertroy 2009-10-4 11:16:58 PM
其實真係冇咩衝突o架咋, 鼠籠擺房, 最好唔好俾狗狗接觸到鼠鼠啦
狗同貓就話姐, 同鼠就唔好有正面接觸喇, 始終你唔知狗狗會唔會突然當鼠鼠係食物或者玩具
又或者有時唔一定係有心, 可能係無情力呀果D...

所以我覺得你自己養返都得啦, 正常唔會見到面, 你自己小心D就okay!

快速發帖