今早一起身就唔見左兩隻鼠
有一隻係個籠到
連4隻BB都唔見左
但係生BB個媽媽係個籠到
我搵反個2隻大鼠之後
4隻BB都唔見
搵過全屋都唔見呀~
E加點算好呀~:050:
q1w2e3r4 2010-1-1 01:08:29 PM
點會咁ga??你響邊度搵番鼠鼠?響果度附近再搵搵..我估鼠鼠唔會離bb太遠ge
carsonlee 2010-1-1 01:10:55 PM
個4隻BB開曬眼?
hyperblossom 2010-1-1 01:28:08 PM
佢未開眼架!!
唔識爬
有DD毛
搵左好多地方都冇...T.T
最大問題係佢地個媽媽係個籠到
D BB點走
搵返大鼠的地方我都搵過晒
都係冇~:024:
hyperblossom 2010-1-1 01:34:55 PM
我個妹話個媽媽食左D BB- -
有冇可能
我E加開始驚D BB會死呀~:050:
jojo199749 2010-1-1 01:54:32 PM

系...有8成系媽媽食咗!!
因為d鼠b仲未開眼..
連你都話dB仲未識爬..
是問..吾識爬有點走到老呢~?
..
媽媽食b系可以話都幾尚見架!
媽媽食鼠b的原因有好多.
E.g:受到騷擾.媽媽feel到不安怕bb會出事而食咗b.媽媽feel到受到威脅等等...
因此..我地通尚知道鼠媽媽生咗鼠b之後..
我地都會要避免接觸到d鼠(鼠媽,鼠b)
由其系我地摸完其他嗰鼠之後又去摸鼠媽or鼠b.
鼠媽就會聞到其他鼠味,,鼠媽就會feel到不安而食咗b..

仲有仲有.
如果你抱起d b個時(最好就吾好抱起or囖起)..dB就會有你的味..
到b番番去鼠媽到之後..鼠嘛聞到d鼠b有其他人or鼠d味..就會
食咗b or 拒絕哺乳and着照顧..

所以/...要照顧and養大鼠b..系好難架!
因為d鼠媽一生咗鼠b就會變到好神經質
(只系本人的意見..希望可以help到你啦.^^!
asd26900200 2010-1-1 01:57:57 PM
定係佢地被木糠埋
jojo199749 2010-1-1 02:05:29 PM
今早一起身就唔見左兩隻鼠
有一隻係個籠到
連4隻BB都唔見左
但係生BB個媽媽係個籠到

我搵反個2隻大鼠之後
4隻BB都唔見
搵過全屋都唔見呀~
E加點算好呀~:050:
hyperblossom 發表於 2010-1-1 12:26 PM

同埋..我想問下你...
你話..有一隻係個籠到..
你系未張尼幾個鼠擺埋系一起!!!!?????
系的話...就一系就尼兩個大鼠食咗bb..
一系就系媽媽食咗!!!
希望你知道..
就算媽媽生咗bb..
定系媽媽仲未生.你都要分開架!!!!!!
姐系話..一個籠要得媽媽一個鼠!(未生b個時!)
生咗都系只可以一籠裏只有鼠媽同鼠b!
同..媽媽未生之前...
比媽媽住個籠要比平時嗰籠大1or2倍架!

plz!你比鼠媽有bb之前..
吾該你想好!
到底你有無能力,
知吾知道生bb之前要做咩?
知吾知道生bb之後要做咩?

對吾住...我的語氣可能有d激動..
sorry
hyperblossom 2010-1-1 02:09:16 PM
但係我冇攪過d BB喎._.
仲有呢.
我比好少木糠@v@
唔會埋到佢地掛:077:
jojo199749 2010-1-1 02:12:43 PM
你系未一籠幾鼠先??
hyperblossom 2010-1-1 03:40:12 PM

我之前問過我個fd佢話唔洗分籠
所以我冇分- -
sor:054:
hyperblossom 2010-1-1 03:43:21 PM

and
我唔知點睇媽媽有BB
因為我隻隻鼠都肥嘟嘟-3-

真係慘...
新年唔見鼠....
鳴....:050:
jojo199749 2010-1-1 04:02:12 PM
哎...吾好吾開心啦.
尼d野...大家都吾想的...
其實呢...你個fd...話吾洗分籠...
其實你可以再問多幾個有經驗的人.
吾洗分...ha.真系好笑..
jojo199749 2010-1-1 04:05:37 PM
仲有仲有..媽媽照顧and未生bb之前都要張其他一籠的鼠分開...就連爸爸都要分開.
鼠媽籠只能有鼠媽同鼠b@!!!
新手一定要記住架..
TinG 2010-1-1 04:30:28 PM

你而家分番佢地未呀? @@
因為呢, 鼠鼠岩岩生左bb 都可以立即交配,
睇你咁講, 我都覺得bb係比佢地食左了.

or  有d鼠媽走時會塞哂d bb 係個囊到, ( 只係岩岩出生冇幾耐的bb )
但佢地最後都會焗死.

所以下次小心d 喇, 做多d reserch 同確定自己有足夠能力先好比佢地生bb,
而家盡可能去周圍睇下搵唔搵得番吧.

我反而覺得你而家要睇下個籠有冇d 咩鬆位要整番好佢,
同埋有咩原因佢地會走到出黎呢,
如果唔係, 佢地又走過就煩喇.

ps . 有bb 既鼠媽會好燥的, 唔喜歡人騷擾佢,
如果你要再 breed 一胎, 真係要好好考慮, 因為無生命係唔珍貴的呢
可以係生前做好準備, 咁就萬無一失啦. ^^

快速發帖