大家好!我係一名中5學生 我十分有誠意想養小刺
係呢個網都有好多資訊俾我睇 但係我都有好多問題
養一隻小刺大概幾多$到 睇一次e生又幾多$
佢地要既設備又係邊度買度 又要幾多$
點可以教佢地去次所     
個"龍"要幾高?
係唔係買膠"相"最好?
我易家一個月有1千蚊左右 之後睇下考唔考到會考考到中6都係一千蚊0用
考唔到就會搵工
唔知1千蚊夠唔夠養
我想係萬無一失之下 睇下有無資格可以養到隻小刺終老
希望各位人士可以答下我!!
momocro 2010-1-24 09:48:26 AM
點解咁多人睇左都無人覆架><
hh0 2010-1-24 11:29:48 AM
養一隻小刺大概幾多$到 睇一次e生又幾多$
養其實唔貴, 一包貓糧食幾個月, 虫就$10/$20一大堆, 只係間中俾下
墊料有平有貴, 計落平均養一隻每個月唔使$100
最大預算係醫生費, 簡單一次已經300-400
嚴重D既病或者手術可能要過千
凡養任何籠物都要儲定醫療費以備不時之需

佢地要既設備又係邊度買度 又要幾多$
設備好簡單, 寵物店或者家居用品店有晒, 唔難買既
籠/箱/缸: 幾十至百幾蚊
水樽: $1x
墊料: $1x 木糠至 $x0 木粒/紙粒
以上係最基本

點可以教佢地去次所     
唔使哂心機教, 多數都唔識, 但有定點去既習慣
每日清走果度D濕墊料就ok

個"龍"要幾高?
最少1呎高

係唔係買膠"相"最好?
用籠或者膠箱各有好處, 自己決定
momocro 2010-1-24 06:39:05 PM
我仲想問墊料係唔係一個月換一次
同埋d人話要買熱膽 令到氣溫維持咁
係邊度買到  仲有d咩要注意?
點同佢地玩?
做活動係唔係放佢係一個大d既地方行下就得?
asd26900200 2010-1-24 08:57:50 PM
你睇下係唔係好濕先啦
熱膽在爬虫店有得賣
要注意d咩睇說明書/問店員
hh0 2010-1-24 11:13:19 PM
墊料一個月換一次.......

咩墊料甘勁呀,
濕左既就一定日日換
唔濕果部份都要2至3日全部換晒好D
唔係好易有皮膚病
momocro 2010-1-24 11:50:25 PM
我知小刺蝟中意周圍捐咁個底要幾高左右?
聽d人話貓砂石加邊d邊d做底咁 係咪要2溝架?

快速發帖