我有隻小銀狐(大個D,我唔知佢幾大個,因為係"汁"返來的:021

而呢幾日就養多隻小灰霸(一個月多D)同佢仲未熟:044:

E+小銀狐係個D大既籠(咩都有)而小灰霸就係一個細籠(冇玩具同磨牙石)

Q:如果將兩隻鼠鼠都放係大既籠裹面得唔得架??:017:
eva0101 2010-4-14 03:23:35 PM
唔好試  同胎生一齊長大都好大機會打交
新舊鼠幾乎打硬  尤其你放新鼠係舊鼠地盤....小心舊鼠會打死新鼠
既然你有2個籠  都已經分籠養  冇必要冒險將佢地放埋一齊囉
最驚係啱啱放埋一齊果時唔打  你屋企冇人or訓哂教先黎大撕殺....
eva0101 2010-4-14 03:25:25 PM
你買個大d ge籠俾小灰霸啦  冇玩具冇磨牙石唔掂架  我諗連屋仔都冇..
檸啡 2010-4-14 04:03:37 PM
如果你原本自己1個人1間房訓教~
突然多左個陌生人黎左同你訓~日對夜對,乜都分半~
你打唔打佢?
小鈴 2010-4-14 05:21:36 PM
冇話唔可以放埋一齊ge..不過之後會發生打架事件咁姐...有流血事件機會極高law..我係你就敢放埋一齊啦0.0
lamzizi 2010-4-14 08:37:02 PM
如果話買多個大籠係錢o既問題, 就奉勸你諗清楚係咪要養兩隻
如果佢地有病(雖然都唔想), 醫藥費好貴
如果買多個大籠係地方o既問題, 一係就買個架, 兩層, 一層一個籠, 或盡量滕空屋企o既位置
鼠鼠一鼠一籠係基本常識, 請惡補下
drumlouis 2010-4-14 09:29:37 PM

鼠鼠一鼠一籠係基本常識  請惡補下
我唔係幾中意你個語氣....
我相信佢都明一鼠一籠呢個道理
佢只係想再confirm下姐 ~.~

同埋你叫佢買個架 咁仲要多d錢
咁佢不如照而家咁養咪算 - -
lamzizi 2010-4-14 09:38:51 PM
鼠鼠一鼠一籠係基本常識  請惡補下
我唔係幾中意你個語氣....
我相信佢都明一鼠一籠呢個道理
佢只係想再confirm下姐 ~.~

同埋你叫佢買個架 咁仲要多d錢
咁佢不如照而家咁養咪算 - -
drumlouis 發表於 2010-4-14 09:29 PM

我只係覺得唔應該搵鼠鼠條命黎教飛.. 如果樓主覺得冒犯左請見諒, 對唔住
我話買個架都係提議姐, 仲有其他方法o既~
佢話個籠細, 連磨牙石都冇, 唔肯定係細到咩程度, 維持現狀可能唔夠位架~
drumlouis 2010-4-14 09:49:18 PM
咁我都認同生命確實好保貴既...

樓主  磨牙石唔係隻隻倉鼠都會咬...
個d磨牙小食倉鼠會比較受落 suggest呢個~

lamzizi 我岩先既態度都可能有問題..
如有得罪請寬容原諒
Candyce 2010-4-14 11:15:55 PM
我自己有1個籠都係2隻鼠放埋一齊,不過2隻係一齊買ge
其實打5打架都係睇鼠鼠ge性格
如果你想放埋佢地一齊,你可以試下將2隻鼠鼠拎出黎
睇下佢地見到大家有咩反應先,
再試下清潔好大籠同鼠鼠,等陣味冇咁強烈
不過要小心觀察佢地有冇打架,未必第1日就打,可能遲d先出現哩個問題
要分開打交中ge鼠可能會被咬,如果你唔敢分開佢地我建議你唔好試
我個2隻鼠鼠會一齊玩,,佢地會互相幫對方清潔,只要佢地唔吱吱叫唔流血就得
仲有,2隻鼠係咪同性咖??!!唔係會好易生仔咖bor
asd26900200 2010-4-14 11:29:46 PM
你試下先把新鼠放在舊鼠未去過的籠/袋...到
再放舊鼠
唔好直接放(新鼠放舊鼠的籠)
會打交
lamzizi 2010-4-14 11:33:42 PM
咁我都認同生命確實好保貴既...

樓主  磨牙石唔係隻隻倉鼠都會咬...
個d磨牙小食倉鼠會比較受落 suggest呢個~

lamzizi 我岩先既態度都可能有問題..
如有得罪請寬容原諒
drumlouis 發表於 2010-4-14 09:49 PM

唔緊要 :053:
lamzizi 2010-4-14 11:35:26 PM
我自己有1個籠都係2隻鼠放埋一齊,不過2隻係一齊買ge
其實打5打架都係睇鼠鼠ge性格
如果你想放埋佢地一齊,你可以試下將2隻鼠鼠拎出黎
睇下佢地見到大家有咩反應先,
再試下清潔好大籠同鼠鼠,等陣味冇咁強烈
不過要 ...
Candyce 發表於 2010-4-14 11:15 PM

如果真係打交先分開就會太遲... 真係唔好搏, 一世都唔打交o既鼠係萬中無一
如果有一日你唔o係屋企, 佢地打交點算?
就算同一胎o既都會打, 你諗清楚好d
Candyce 2010-4-14 11:46:02 PM
引用5到-____-
re lamzizi:
明白你ge擔心,但個人認為每一隻鼠鼠ge性格都唔同,有d真係鐘意一齊住咖
佢地相處左成年幾2年,1次交都冇打過,仲好相親相愛
分開佢地會5會有d殘忍?
lamzizi 2010-4-14 11:54:56 PM
引用5到-____-
re lamzizi:
明白你ge擔心,但個人認為每一隻鼠鼠ge性格都唔同,有d真係鐘意一齊住咖
佢地相處左成年幾2年,1次交都冇打過,仲好相親相愛
分開佢地會5會有d殘忍?
Candyce 發表於 2010-4-14 11:46 PM

年幾兩年, 咁好難得~
留意多d睇下佢地會唔會唔o岩key啦~ 如果真係一世唔打交就好喇~

快速發帖