我既叮叮走左無耐, 我唔想連陪左我咁耐既DeDe都走埋
事情係咁....佢已經差不多一年零十一個月大, 最近皮膚出左問題

佢近尾巴以上既位d皮膚最近出現左好多結左焦既野出現, 好似我地人整親後會結焦咁既物體
而背脊位(尾龍骨)就出現左好多好細好似乾皮既小形黃色死皮咁(摸上去會感覺到突起)
心口附近有兩個甩皮位置出現, 有d硬皮既情況
但食慾同精神都好好
我見皮膚情況都不太樂觀, 13/5/2010早上已經帶左佢去睇全香港最好既大圍Dr.Tiger
佢睇完後大約係咁講
眼,耳,口,鼻,牙,心跳都正常, 摸腹部後都無有腫瘤既象徵
但當拎痴左佢腹部同心口位置既樣本去化驗(結焦位因為太乾所以痴唔到樣本), 佢話白血球過高, 有少少細菌, 表面上無癌細胞
佢覺得除左係年老倉鼠易有的問題外, 頗為懷疑佢淋巴有問題(唔肯定係因為要麻醉切d組織化驗, 但年紀大麻醉有危險, 我拒絕了)
佢覺得未必單純係皮膚問題, 似係淋巴問題多好多, 仲覺得係內部淋巴癌(要抽內部組織先可以確定)
之後開左抗生素, 止痕, 消炎止痛藥比佢, 食左兩日藥後就(兩日內精神, 食慾都好正常).....
15/5/2010早上我已經發覺佢好有問題, 極度眼訓(無精神), 食少左好多(連平時至愛既主食粟米同紅蘿蔔都唔食, 而且花生瓜子都唔肯食)
佢仲成身軟哂無哂力咁, 行動好好好緩慢好遲鈍, 我已經停左藥
就係食左兩日藥就咁, 我真係好後悔比藥佢食, 睇醫生=倉鼠催命符
我爬左好多好多倉鼠生病既文, 都發覺好多生病倉鼠食藥d情況仲衰過唔食
究竟有兄弟姊妹遇過相似情況可以幫下我.....我真係好擔心叮叮走左星期到又到佢.......
J.Milner 2010-5-17 08:31:39 AM

同時間我又好嬲個班所謂獸醫
果個Dr.Tiger並唔係你地想像中咁好
睇DeDe個朝我已經忍左佢好耐但又出唔到聲
食完野又唔抹口又唔嗽口, 講野一陣味湧埋黎
又成日覺得我問d問題蠢, 講左N次叫我用N次"common sense"去諗下
真係不知所謂, 我識我自己可以做Vet, 我駛鬼去黎你度受氣
又迫我弟弟驗埋d無謂野, 係咁搞佢下面迫佢痾尿同屎比佢驗, 好在弟弟乜都無痾
根本就係商業化到不得了, 養左咁耐又睇過咁兔呢度同其他網d知識, 我肯定佢d屎同尿好正常囉
小鈴 2010-5-17 10:10:49 AM
咁即係有病都唔好睇醫生啦-0-?
J.Milner 2010-5-17 11:38:59 AM
17# 小鈴

如果我d鼠有病, 我會睇, 我講過幾多錢我唔會在乎
我只想知佢究竟乜事, 但我一定唔會再比佢食藥
連所謂全香港最好的醫鼠大圍診所, 最好的醫鼠醫生Tiger, 都醫唔好, 我可以點
根本上d藥佢係以試驗心態, 我依家講比所有人知都唔怕, 佢自己都講明睇下食呢d有沒用
我自己唯有知佢乜事後, 用盡我能力照顧好佢, 睇下可能比咩營養食品佢
盡我時間可以陪到佢幾耐就幾耐
我3隻MuiMui, DingDing同DeDe即使生病食藥前都好有精神好有胃口
但3隻一食藥唔駛一陣間, d情況已經完全急轉直下
無人會明白我親手比所謂的藥佢食, 親手縮短佢生命的難堪經歷
原來我次次睇醫生都係提早送佢3個寶貝去死
J.Milner 2010-5-17 11:49:23 AM
所以我好認同網友drumlouis
我明白生老病死係每一種有生命都不可逃避
睇醫生, 可以, 起碼自己知佢地咩事
我衷心呼籲各位, 係香港醫倉鼠(不包括其他品種動物)
外服藥品, 可以
內服藥品, 咪搞
如果想縮短你地心肝寶貝的壽命就比佢地食
盡量比d營養食品, 用你可以的時間陪伴佢地
已經十分足夠, 問心無愧
如果香港直正有一個醫生識醫, 咁真係對香港倉鼠的天大祝福
J.Milner 2010-5-17 11:52:24 AM
7成營商, 3成醫療
係我對佢地醫鼠的睇法
drumlouis 2010-5-18 04:04:51 PM
係呢d時刻 真係邊個都好 都會有幾分掙扎
我今年都有隻鼠鼠過左生 個陣天氣反常 佢凍親
我都選擇唔帶佢去睇醫生... 因為我知道 內服藥物係hk真係會令鼠鼠反而快d有事
最後佢都係死左
真係經驗話比我知 真係唔好睇鼠鼠去睇vet食內服藥.... 唉
係帶既話都要諗清楚....
J.Milner 2010-5-18 08:55:42 PM
21# drumlouis

我絕對明白你...因為我同你所經歷過的十分相似
我真係衷心呼籲各位係hk醫倉鼠, 如要食藥前請三思再三思
因為我有3隻都係就咁提早去左

快速發帖