有無兔友知道兔兔斷左指甲可以點處理呀???
syt174698 2011-10-18 11:38:09 PM
吾知點解會斷甲,上個禮拜先剪完指甲,唉....頭先我驚佢流血不止,唔知去邊度搵醫生
sanny0066 2011-10-18 11:41:10 PM
syt174698 發表於 2011-10-18 11:38 PM
吾知點解會斷甲,上個禮拜先剪完指甲,唉....頭先我驚佢流血不止,唔知去邊度搵醫生 ...

我想講...我上星期日..都見到YondYond隻腳趾好紅..我以為流血...但點知細心d睇係d腳趾肉既色..當時我都嚇餐死
肥墨魚 2011-10-18 11:41:23 PM
sanny0066 2011-10-18 11:42:46 PM
肥墨魚 發表於 2011-10-18 11:41 PM
唔好阻佢舔腳
腳仔有無掂地就得喇

但係lam晒d血wo
肥墨魚 2011-10-18 11:51:34 PM
花芝媽 2011-10-19 12:11:30 AM

之前花生斷左腳指骨    (當時我唔係屋企 得我阿妹係到)
我個妹話..佢斷完周圍跳  之後成地血印  ..  之後佢幫自己lam好止左血 ..  
... 所以我估佢lam 係 ok既 ..      但我花生妹止完血  斷指好明顯睇得出傷左   但佢乜事都無發生過咁既心情==

霸王栗 2011-10-19 06:06:15 AM
生粉丫 ><
sanny0066 2011-10-19 07:41:19 AM
霸王栗 發表於 2011-10-19 06:06 AM
生粉丫 >

用生粉止血
肥墨魚 2011-10-19 09:49:32 AM
花芝媽 2011-10-19 09:57:24 AM
古法 煙草  囧.
tungyvonnehk 2011-10-19 10:51:22 AM
花芝媽 發表於 2011-10-19 09:57 AM
古法 煙草  囧.

大麻!! 順便止痛!!!
Alan7617 2011-10-19 11:06:13 AM
.....................唔通係80年代紅極一時既

"獅子油"
lenmui 2011-10-19 02:17:53 PM
應該係用粟粉(即屋企煮餸果D鷹粟粉)止血,
不過唔知流咁多就work唔work,
你帶左佢去睇醫生未呀?
ping.tat 2011-10-19 06:51:39 PM
粟粉止血?
加埋血乾左米要洗傷口

(因為上次自己整到隻手用止血粉,去到醫院俾護士罵我無常識,之後捉左去洗傷口)
霸王栗 2011-10-19 07:34:45 PM
生粉好似話得.. 不過我就未試過

快速發帖