我隻兔兔隻腳生左膿瘡同腳枕, 我已經帶左佢去大圍睇完醫生。醫生幫佢擠左膿同開左d藥同藥膏俾佢食同搽,醫生話膿瘡擠完都有可能仲有d o係入面
我想問咁我應唔應該幫佢再擠呢?
同埋最好點樣處理先會令佢好得快d??
thanks!!!

nan0kay 2011-11-1 12:56:16 AM
完全唔同意兔奴去幫兔兔擠~
因為可能會做成細菌感染~
放vetbed, 餵藥同留意佢既飲食有無異常!
最緊要都係多d陪兔兔...
如果出現任何問題, 即時帶兔兔去睇醫生!
花芝媽 2011-11-1 01:14:40 AM

vetbed  ABC膠 .. 唔好比佢行硬地 @@

依次好返  幫佢環境做好D  唔係下次都會有同樣既事嫁 @@

唔好自己幫佢整傷口啦 ..一陣愈搞愈大獲就慘
sanny0066 2011-11-1 07:44:22 AM
你仲想擠佢隻腳呀??俾獸醫擠完仲唔夠痛咩同埋你係咪獸醫先..如果你唔係你就唔好亂黎...聽花芝媽話....買ABC膠俾佢已經夠
wesky 2011-11-1 07:54:08 AM
生膿瘡要一段時間先好得返
醫生有冇開藥搽?你可以買Marukan Honey 搽,可以抗菌
但前題係清晒啲膿同壞死組織先
lok518 2011-11-1 09:37:14 AM
我有o係個籠底同埋地下都有鋪到vetbed同地毯,
不過我上網見到有網友話要擠膿,咁我就梗係要問清楚先啦...
而家醫生開左枝叫做slive sulfadiazene cream o既藥膏俾佢搽..唔該晒你地解答左我o既難題!!
hh0 2011-11-1 09:43:17 AM
但係我地唔識擠膿好易整到傷口感染
一係下次覆診請教醫生示範你睇
sanny0066 2011-11-1 09:47:28 AM
自己擠我覺得一來唔衛生二來一陣擠得大力過頭又整痛兔兔擠錯位仲死..一陣爆缸流埋血
lok518 2011-11-1 10:12:29 AM
我無幫佢擠呀,不過上網搵資料見到有人咁做,就上o黎問清楚先!!
兔兔而家用左2日藥,d瘡好似好返左少少啦
sanny0066 2011-11-1 10:40:37 AM
lok518 發表於 2011-11-1 10:12 AM
我無幫佢擠呀,不過上網搵資料見到有人咁做,就上o黎問清楚先!!
兔兔而家用左2日藥,d瘡好似好返左少少啦 ...

點解你兔兔會生腳瘡?醫生有冇講我好想知...等我隻兔兔可以避免下呢個情況出現
lok518 2011-11-1 10:54:05 AM
其實我隻兔兔係前幾日有人棄養左o係我屋企前面草地...
因為我住村屋,怕d狗會咬佢就執佢返o黎先..(我之前有幫人養過兔兔一排)
返到o黎就見到佢腳底有好多甩毛位置,星期日就帶佢去大圍睇Dr. James,
佢話兔兔係有腳瘡啦
Dr. James話佢可能之前好少出o黎活動就有腳瘡..同埋佢個pat pat可能長期俾尿"業"住,而家仲發炎tim......
sanny0066 2011-11-1 11:10:27 AM
lok518 發表於 2011-11-1 10:54 AM
其實我隻兔兔係前幾日有人棄養左o係我屋企前面草地...
因為我住村屋,怕d狗會咬佢就執佢返o黎先..(我之前有 ...

頂佢個肺呀..又係俾人棄養...頂頂頂好興呀
新主人要好好照顧兔兔呀...你已經係佢唯一既希望...你同兔兔識到係一種緣份呀...俾多D愛佢..加油
lok518 2011-11-1 11:18:23 AM
唉,其實佢好乖架,so far o黎左差唔多一個星期都無周圍咬野,係間唔中出o黎活動時會亂痾屎...
不過而家佢可能d腳瘡真係令到佢好痛,都唔係幾肯出o黎行下....
我想問佢生腳瘡係唔係要多d放佢出o黎行下呢???thanks!!
明日媽 2011-11-1 11:43:56 AM
sanny0066 發表於 2011-11-1 11:10 AM
頂佢個肺呀..又係俾人棄養...頂頂頂好興呀
新主人要好好照顧兔兔呀...你已經係佢唯一既 ...

都唔明啲人架,
貪一時新鮮就養,唔要就棄之不理
如果嗰個唔係兔,係人,佢會點呀!
靜妍媽 2011-11-1 03:49:55 PM
ABC膠,vetbed 都可以保護腳仔。我地平時用啲食剩左嘅草黎舖個底。e生同佢搞左就應該ok架喇,擔心嘅可以去覆診。

快速發帖